Коалицията постигна съгласие по Плана за въвеждане на еврото (ОБЗОР)

NetNews

Партньорите от управляващата коалиция постигнаха съгласие по Националния план за въвеждане на еврото, съобщи БНР.

На продължилия близо три часа извънреден експертен съвет, свикан от вицепремиера Асен Василев, те са се разбрали датата за влизане на еврото да остане 1 януари 2024 г., а планът да влезе да обсъждане в парламента.

„Срещата мина стандартно, обсъдихме антиинфлационните мерки, което беше най-важното, и сега ще ги обсъдим и в партиите, но има единомислие по по-голямата част от тях“, каза Ивайло Мирчев от „Демократична България“ пред журналисти след края на Експертния съвет на управляващата коалиция тази вечер в Министерството на финансите.

„Обсъдихме темата за еврото. На този етап продължаваме да работим по датата 1-ви януари 2024 г., както беше заявено още през 2017 г. Тук става дума за план, който е оперативен, който е за техническа подготовка на банките, а иначе, по отношение на стратегическата част, тепърва в Народното събрание ще си има дебат“, още Мирчев.

Председателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров уточни, че е постигнато съгласие и за предложените от кабинета антиинфлационни мерки:

„В момента разчетите вече са готови. Това, което ще направим сега, е да се върне при парламентарните групи и да ги обсъдим с тях. Имаме достатъчно буфер да работим с бюджета, така, че да можем да подкрепи хората по възможно най-добрия начин“.

Председателят на бюджетната комисия в парламента Любомир Каримански от „Има такъв народ) каза, че се работи от гледна точка на стратегическите приоритети за въвеждане на еврото и в същото време по т. нар. „технически и оперативен план“.

„Казах, че може да бъде обсъден в бюджетната комисия. Стратегическите приоритети е нормално да бъдат обсъдени там“, отбеляза той след края на срещата.

„Мисля, че всички разбрахме колко е важно стратегическите приоритети да бъдат обсъдени там, където им е мястото – в бюджетната комисия, в парламента дори, но всички се съгласихме, че има още какво да се прави“, отговори Каримански на въпрос дали има разминаване между партньорите.

Tой каза, че докато не са получили нищо допълнително като анализ, датата за влизане в еврозоната остава 1 януари 2024 г.

„Когато получим необходимите анализи от Министерството на финансите и от останалите институции, тогава вече ще преценим всичко, дали „се връзва“ така, както е планирано“, допълни Каримански.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Сергей Лавров: вечният човек на Русия

Гротескни твърдения и цинично изопачаване на фактите – руският външен министър Сергей Лавров проигра уважението, което си беше спечелил през годините. Кратък портрет на най-дълго задържалия се външен министър. 2005 година, среща на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия. На една пъстра вечерна сбирка извън официалната рамка на конференцията, външният […]