Коалицията се събира на заседание, ще решава за БНБ

NetNews

Лидерите от управляващата коалиция се събират на заседание днес. Водеща тема на разговора ще бъде предстоящият избор на гуверньор на Българска народна банка.

Кандидатите за БНБ са двама – председателят на ПГ на „Продължаваме промяната” Андрей Гюров и председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански от „Има такъв народ”.

„Със сигурност можем да кажем, че коалицията е здрава и ако нещо можем да извлечем като извод – всеки спор я прави по-силна. Понякога с…

В петък стана ясно, че Каримански е бил заплашен чрез съобщение на телефона си с текст: „Откажи се или проблемите ти ще започнат веднага”. Премиерът Кирил Петков коментира, че случилото се е недопустимо, а твърдението заплаха да идва от другия кандидат, определи като абсурдно. Той съобщи, че МВР е започнало работа по казуса.

В събота Корнелия Нинова съобщи, че НС на БСП ще призове коалиционните партньори да оттеглят двете кандидатури за гуверньор на БНБ.

„Управителят на Централната банка не бива да е човек, излъчен от партиите в парламента, нито да е депутат. Ще продължим да настояваме за единно предложение на коалицията – банкер със сериозен международен опит“, каза Нинова и отрече трето име да е обсъждано.

В петък в парламента съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов каза, че най-доброто решение е двете кандидатури за БНБ да бъдат оттеглени.

Премиерът Кирил Петков е звънял на кандидата за шеф на БНБ от „Има такъв народ“ – Любомир Каримански, за да му предлага пост извън стра…

Според председателя на Народното събрание Никола Минчев коалицията не е застрашена от разпадане и изборът на гуверньор няма да доведе до нейния край.

Ива Митева от ИТН бе категорична, че Любомир Каримански няма да се откаже от кандидатурата за поста и съобщи, че премиерът Кирил Петков е предложил на Каримански пост, далеч от България.

По искане на БСП ще бъде повдигната темата за актуализация на държавния бюджет за 2022 г.

ОЩЕ: Десислава Атанасова: Скандалите в управляващата коалиция сами се генерират

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Застудява: Оранжев код за опасно време в седем области

В седем области на страната за днес е обявен оранжев код за опасно време. Само в три области няма предупреждение, а в останалите 17 кодът е жълт. Преди обяд в Западна, а по-късно и в Централна и Източна България на много места ще има валежи, след обяд в отделни райони […]