Ковачевски обвини „хора, групи и партии“ от трети страни за напрежението с България

NetNews

Отношенията между България и Република Северна Македония са застрашени от „хора, групи и политически партии и в двете държави“, финансирани от трети страни. Това каза македонският премиер Димитър Ковачевски в интервю за държавната агенция МИА по време на Мюнхенската конференция по сигурността, която приключи в неделя.

Думите му идват на фона на обтегнати отношения между Скопие и София, след като през януари българинът Християн Пендиков беше пребит в Охрид. Дни по-късно управляващата партия в Северна Македония СДСМ публикува позиция, цитирана от БТА, в която твърди, че извършителите са членове или симпатизанти на местната националистическа партия ВМРО-ДПМНЕ.

Тези хора и партии по думите на Ковачевски „не искат да видят региона интегриран в ЕС и това вече е ясно на всеки“. „Република Северна Македония и България трябва да разчитат на комуникация на институционално ниво“, каза още Ковачевски. „Ако работим в тази насока, по теми и проекти, които обединяват гражданите, тогава вярвам, че отношенията между двете страни ще бъдат на ниво, достойно за две съседни страни, членки на НАТО и бъдещи партньори в ЕС”.

По думите му вече не става въпрос дали, а кога Западните Балкани ще станат част от Съюза. „Албания, Северна Македония, Словения, Хърватия, както и Черна гора, вече са страни членки на НАТО. Черна гора, Албания, Северна Македония, Сърбия започнаха преговори с ЕС. Става въпрос за една различна среда от тази през 90-те години“, добави македонският премиер.

„Това са организации и процеси, които укрепват и развиват регионалното сътрудничество- свободното движение на хора, капитали, стоки и услуги”, каза още Ковачевски.

Преди близо седмица президентът Румен Радев каза, че България в моемнта е „в състояние на вето“ над началото на преговорите на Северна Македония с ЕС, тъй като Скопие още не е вписало българите в македонската конституция.

През юли 2022 г. ЕС одобри началото на преговорите за членство със Северна Македония и Албания, след като две години по-рано София наложи вето срещу Скопие заради спорове за езика и историята. Едно от условията за отпадането му беше българското малцинство да бъде вписано в македонската конституция.

Оттогава е имало няколко нападения, свързани с културни клубове – в Битоля и Охрид през миналата година, както и побоят на Християн Пендиков от трима души в Охрид на 19 януари.

На 1 ноември откриването на новия македонски културен клуб „Никола Вапцаров“ в Благоевград стана повод за ново засилване на напрежението между двете страни. Тогава в града имаше протести, на които присъстваха привърженици на ВМРО.

Източник Радио Свободна Европа / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Вархей в ЕП: РСМ трябва да изпълни договорите, които е подписала, изцяло

„Важно е, че в случая със Северна Македония има ясно установени правила – не само в самата преговорна рамка, но и в заключенията на Съвета, с които се приема общата преговорна рамка. И тук критериите са ясни: добросъседски отношения и договорите, подписани, за да подпомогнат процеса, трябва бъдат изпълнени изцяло. […]