Който контролира Крим, ще спечели и войната в Украйна, заяви Бен Ходжис

NetNews

Пенсионираният генерал-лейтенант, бивш командир на американските войски в Европа, Бен Ходжис, в интервю пред Sestry заяви, че Крим е най-важната част от украинската територия, окупирана от Русия, предаде Фокус.

„Това е, което наричаме „решаваща територия“. И който контролира Крим, по мое мнение, ще спечели тази война. Не мисля, че наземна настъпателна операция на полуострова ще се проведе в близко бъдеще, но, така или иначе, това вече е остарял начин на мислене. Искам да кажа, че е важно първо да направим Крим неизползваем за руските войски“, заяви Ходжис, цитирана от Фокус.

За да направи това Украйна се нуждае от високоточни оръжия с голям обсег, „които могат да ударят навсякъде“.

„На всеки руски кораб, всеки руски самолет, всеки щаб, всяка ракетна площадка, всяка военновъздушна база. Следователно това ще направи Крим неподходящ за използване от Русия“, подчерта американският военен.

Вторият компонент от деокупацията на полуострова според него е изолирането на Крим – тоест затварянето на единствените два маршрута, по които може да се стигне до там.

„Първият е незаконно построеният Керченски мост. А вторият е така нареченият сухопътен коридор, който минава от Ростов по Азовското крайбрежие през Мариупол и Бердянск до Крим. И мисля, че е възможно да се прекъснат и двата маршрута. С точен огън от голямо разстояние“ – обобщи Ходжис.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Влак прегази жена край Стралджа

Жена е починала, след като е била ударена от пътническия влак Бургас-Сливен. Инцидентът е станал в понеделник след гара Стралджа, съобщават от пресцентъра на полицията в Ямбол, предава Нова телевизия. Около 10:50 ч. на тел.112 е получен сигнал, че пътнически влак е ударил човек. На място е установено, че при […]