Конституционният съд заседава днес по искането на Янаки Стоилов за отстраняване на Гешев

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Конституционният съд ще заседава днес по искането на Министерски съвет за даване на задължително тълкуване на чл. 130в, т. 3 от Конституцията на Република България. Според въпросния текст министърът на правосъдието може да прави предложения за назначаване, повишаване, понижаване, преместване и освобождаване от длъжност на съдии, прокурори и следователи.

Министерският съвет търси отговор на въпроса в правомощията на министъра на правосъдието ли е възможността да прави предложение за предсрочно освобождаване от длъжност на председателя на Върховния касационен съд, на председателя на Върховния административен съд и на главния прокурор.

Делото е за обсъждане по допустимост, а докладчик е съдия Филип Димитров.

Днешното заседание е в контекста на предложението на служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов главният прокурор Иван Гешев да бъде отстранен от длъжност. След 7-часова дискусия по въпроса, Пленумът на ВСС реши, че няма основание да открие процедура за предсрочното освобождаване на Гешев. Искането на Стоилов беше определено като недопустимо и оставено без разглеждане по същество.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Изчезна мъжът, заплашил Ива Митева, издирват го

Любомир Яков, за който стана ясно, че е заплашил Ива Митева, не дойде в съда, предаде bTV. Към този момент не е ясно къде се намира 26-годишният мъж, обвинен в закана за убийство. Днес трябва да се гледа мярката му неотклонение. СРС го пусна под домашен арест на 6 септември. […]