Конституционният съд иска от президента декларация за гражданството на Кирил Петков

NetNews

Президентът трябва да представи в Конституционния съд декларацията, подадена от Кирил Петков, че няма друго гражданство освен българско, преди да стане служебен министър на икономиката. Това определи КС днес, след като допусна делото за гражданството на Петков, съобщи в. "Сега".

Делото беше образувано по искане на ГЕРБ, след като ИТН разгласиха информацията, че Петков има двойно гражданство – българско и канадско. По Конституция членове на Министерския съвет могат да бъдат само български граждани. Затова и ГЕРБ атакуваха в КС президентския указ за назначаването на служебния кабинет в частта, с която Петков е определен за министър.

Според ГЕРБ към момента на назначаване на Кирил Петков за служебен министър на икономиката, той не е бил освободен от канадското си гражданство. В искането си депутатите на Бойко Борисов поддържат тезата, че за загубване на канадското гражданство не е достатъчно лицето да е направило волеизявление за освобождаване от гражданство, а трябва да има и акт от Канада.

КС нарежда още министърът на правосъдието да представи документ, удостоверяващ наличието или липсата на българско гражданство на Петков към 10 май, откогато е указът на президента за назначаване на служебно правителство.

Външният министър трябва по дипломатически път да поиска писмена информация от Канада дали към 10 май Петков има канадско гражданство.

Самият Петков трябва да представи в КС официален писмен документ от компетентния държавен орган на Канада, удостоверяващ освобождаване от канадско гражданство с посочена дата на това освобождаване.

Като страни по делото са конституирани Народното събрание, президентът, Министерският съвет, министърът на правосъдието и министърът на външните работи. Те имат едномесечен срок за становища.

Да дадат правно мнение по казуса са поканени проф. д-р Даниел Вълчев, проф. д-р Екатерина Михайлова, проф. д-р Пенчо Пенев, проф. д-р Пламен Киров, проф. д-р Снежана Начева, доц. д-р Наталия Киселова.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Затварят временно пътя между ямболските села Чарган и Окоп

От 13 септември (понеделник) ще бъде ограничено движението в 10 км участък от път I-7 Шумен – ГКПП „Лесово“, в област Ямбол, съобщиха от Агенция пътна инфраструктура. Става дума за отсечката от кръстовището за с. Чарган до това при с. Окоп. Причината е ремонт на пътното платно в района на село Козарево.
табела при входа на Ямбол от юг