Конституционният съд отмени мораториума върху кабинета „Борисов“ 3

NetNews

Конституционният съд /КС/ "отклонява искането за установяване на противоконституционност" на Решение на Народното събрание от 22 април 2021 г. за налагане на мораториум върху определени действия на държавните органи, се посочва в съобщение публикувано на сайта на съда.

Съдът прекратява делото в тази му част. Решението е прието единодушно с 11 гласа. Конституционният съд посочва обаче, че "е недопустимо" с решение на Народното събрание временно да се спира изпълнението на установени от Конституцията и развити в законите правомощия на президента, на изпълнителната власт, на други държавни органи, установени от Основния закон и на съдебната власт.

Според съдиите това е така, включително и в хипотезата при която Министерският съвет изпълнява функциите си до избирането на ново правителство.

Искането да бъде обявено за противоконституционно решението на парламента беше внесено от 60 народни представители. Приетият мораториум от Народното събрание срещу решенията на последното правителство на Бойко Борисов действаше от 22 април до 12 май, когато встъпи първото служебно правителство на Стефан Янев.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Безплатни кардиологични прегледи в Ямбол утре - 29 септември

Кардиолози ще преглеждат безплатно в Ямбол на 29-и септември, когато се отбелязва Световния ден на сърцето, съобщава БТА. Инициативата за превенция и ранна диагностика тази година е под наслов „Да използваме сърцето, за да се свържем“. Кампанията се организира от Специализираната болница за активно лечение по кардиология (СБАЛК) в града, […]
кардиологична болница Ямбол