Коренно различен пенсионен модел ще взриви системата, смята Калфин

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Предколедно обещание към пенсионерите – няма да има възрастен човек, който да получава по-малко пари от 1 януари от взиманите досега. Вицепремиерът Асен Василев пък заяви, че до юни трябва да има нов модел за пенсионно осигуряване, устойчив във времето.

„Това с пенсионния модел не го разбирам. Чух от министъра на финансите, че го пишело в коалиционното споразумение. Проблемът на пенсиите е, че човек работи 40 години, осигурява се и би трябвало тези очаквания, които има през тези 40 години, след това да се случат“, каза бившият вицепремиер и социален министър Ивайло Калфин в студиото на „Денят ON AIR“.

Още по темата

23 дек 2021 14:01

35

Той припомни,че сегашният пенсионен модел е от 2000 година.

„Най-вероятно има много дефекти, няколко пъти е поправян, включително и аз имам участие през 2014 година, но не съм си помислял и за минута този да се занули и да се направи изцяло нов, защото това означава да се взриви цялата пенсионна система. Ако трябва да се прави мащабна промяна –  трябва да се убедят хората, трябва да се убедят социалните партньори, синдикати“, допълни Калфин в ефира на Bulgaria ON AIR.

И е категоричен, че за 6 месеца няма как да се направи изцяло нов модел.

„Добавките трябва да са насочени към хора, които са с по-ниски пенсии. Не е нормално да даваш 50-60 лв. на този, който взима 300 и на този, който взима 1 300 лв. Пенсионното осигуряване е откъс от доход сега, за да може да го взимаш после, когато не работиш. Пенсионните осигуровки не са данък към държавата, а те са спестяване, което ти имаш право да ползваш, зависи колко си спестявал, колко дълго си го правил“, коментира бившият вицепремиер.

Калфин подчерта, че инфлацията не зависи от правителството.

„Това, което може да направи правителството, е в условия на инфлация да търси възможност да се осигури минимално качество на живот. А намаляването на ДДС е популизъм. Ако едно възрастно семейство реши да прекара Нова Година в хотел ще плати по-ниско ДДС, ако отиде в кварталния магазин да си купи храна. И туристическите услуги растат, въпреки намаленото ДДС. И сигурно хотелиерите имат основание за това, защото разходите им са по-високи“, добави той.

Вижте целия разговор във видеото.

Източник: https://dnes.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

75-те лева за ваксиниран пенсионер - интелигентен подход

Добавката от 75 лв. към пенсиите за ваксинираните пенсионери е интелигентен подход, защото е насочен към най-рисковата група. Обаче за по-голямо ваксинално покритие е нужно да се направи адекватна информационна кампания, заяви пулмологът и депутат от „Демократична България“ д-р Александър Симидчиев в студиото на „Денят ON AIR“. Мярката има икономическа […]