Коронавирус: има ли смисъл от масовото тестване?

NetNews

Не би ли било хубаво прекараме Коледа нормално и безгрижно с любимите хора? За да се приближи до тази цел, австрийският канцлер Курц възнамерява да тества всичките си сънародници за коронавирус.

Люксембург и Словакия, които вече тестваха цялото си население, служат за пример на Австрия. Правенето на максимално количество тестове увеличава шанса за установяване на заразата и у хората, които нямат симптоми, за да могат своевременно да бъдат поставени под карантина. Дали тази идея би подхождала и за по-големи държави като Франция, Италия, Испания или Германия?

Има ли смисъл?

По принцип масовото тестване има смисъл, казва д-р Матиас Орт, специалист по лабораторна медицина в болницата "Дева Мария" в Щутгарт: "Знаем, че около една трета от заразените не се разболяват, но разпространяват вируса".

Всеки пациент, който бива приет за лечение в болницата "Дева Мария" в Щутгарт, естествено най-напред се тества за COVID-19. "Току-що получихме резултатите на един млад мъж, който трябва да бъде опериран. При него установихме толкова голяма степен на зараза, каквото не сме откривали откакто правим тестовете, а той изобщо няма симптоми", разказва Орт. Именно такива хора би трябвало да могат да бъдат идентифицирани чрез масовите тестове.

Но наред с въпроса за смисъла стои и въпросът за реализацията. Защото ако жителите на Люксембург са около 630 000, а на Словакия – 5,5 милиона, германците са 83 милиона и прилагането на примера на по-малките държави не би било лесно.

Разполагат ли големите държави с необходимия капацитет?

"Осигуряването на необходимите за тестовете консумативи за малка държава като Люксембург е възможно, но в Германия няма как да стане", казва Орт. За да могат масовите тестове да дадат надеждна картина за разпространението на заразата сред населението, те би трябвало по възможност да се направят едновременно в цялата страна.

Това обаче надхвърля възможностите. "Взимането на пробата трае около пет минути на човек. Можете сами да пресметнете колко време би отнело да бъдат тествани над 80 милиона души“, казва Орт. Впрочем – сметката е направена: при наличните тестови капацитети процедурата ще продължи 53 седмици, или повече от година.

За момента германските лаборатории обработват към 1,5 милиона PCR-теста на седмица. "600-те хиляди люксембургци могат да бъдат тествани в Германия за седмица“, пресмята Орт. Но цялото германско население да се тества за седмица с наличните лабораторни капацитети е невъзможно – това би надхвърлило възможностите над 50 пъти.

"И сега работим по две, а понякога и по три смени дневно седем дни в седмицата“, споделя Орт. "Можем да увеличим капацитета си с 10-20 процента, но не повече."

Още един проблем, който сериозно затруднява правенето на масови тестове, е хроничната липса на необходимите за целта материали. "Производството на необходимите реагенти и сега е изключително интензивно“, казва Орт. Въпреки това германските лаборатории имат проблеми с осигуряването на материали за тестване.

Кой трябва да се тества с приоритет?

Всички тези фактори правят масовите тестове практически неприложими в държави като Германия. Същевременно ограничените ресурси са определящи за прилагането на една добре обмислена стратегия. От гледна точка на лабораторните медици, избраната за момента в Германия посока за тестване с предимство на хората със симптоми не е особено целесъобразна.

"Ако става дума за семейство, в което бащата е болен от COVID-19, а и майката има симптоми, няма нужда да тестваме и майката", смята Орт. В крайна сметка позитивният тест вече е факт, останалото е хабене на ценни ресурси.

"Решаващо е идентифицирането на хората без симптоми, но с високо вирусно натоварване. Вместо да се тестват хората със симптоми, би трябвало фокусът да е върху тези, които видимо не са болни", препоръчва Орт. Т.е. смислено би било тестовите капацитети да се използват най-вече за хората, които са били в непосредствен контакт със заразения, макар те самите да са асимптоматични.

Ако тези тестове се окажат положителни, трябва да се разшири кръгът на контактните лица. И в зависимост от разширяването на този кръг, може да се стигне и до масови тестове – но регионални, не национални.

Автор: Юлия Вергин

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Jaguar Land Rover обвинява Volkswagen в кражба на технологии

Jaguar Land Rover (JLR) поиска от Комисията за международна търговия на САЩ да забрани на Volkswagen Group да продава няколко свои коли с повишена проходимост в страната. Според представители на британската компания германците използват патентованата система JRR Terrain Response в своите коли без разрешение. Според Bloomberg обвиненията в кражба на […]