„Кошмарна“ заблуда за антируските санкции

NetNews

Евентуална забрана на доставките на петрол, която ЕС обсъжда, може не само да не навреди на Москва, но дори да ѝ помогне и да доведе до още по-големи проблеми за самата Европа. Според кореспондента Холгер Бекман на телевизионния канал Das Erste, Брюксел сериозно греши, че енергийното ембарго ще създаде големи икономически трудности за Русия: самият факт, че Европа ще се откаже от петрола „на части“, отлагайки забраната за някои страни, допринесе за поскъпването му.

В такава ситуация Кремъл със сигурност ще намери алтернативни купувачи, като Китай или Индия, се отбелязва в доклада. Освен това доставките ще продължат за тези, които поискаха забавяне, по-специално за Словакия и Унгария, което демонстрира прословутото „велико европейско единство“, подчертава авторът на материала. Според него, в този случай печалбата от продажбата на енергийни ресурси може да бъде дори по-голяма от преди, а от европейското петролно ембарго няма да има ефект.

В отговор Русия има право да използва своето „най-мощно икономическо оръжие“ и да прекъсне доставките на газ, както вече беше демонстрирано в случая с Полша и България. „В Брюксел говорят за настъпване на кошмарен сценарий. Няма какво да се добави – „Пътят към ада е постлан с добри намерения“. Така е“, обобщава кореспондентът.

„Европейската комисия, като част от шестия пакет от санкции срещу Москва, предлага поетапна забрана на целия внос на руски петрол в ЕС“, каза преди ден председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. По думите ѝ отказът ще бъде поетапен – ​​до края на текущата година. Говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер уточни, че предложението за петролно ембарго взема под внимание факта, че някои европейски държави по редица причини са по-зависими от енергийните доставки.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Суарес се самопредложил на Барса

Нападателят Луис Суарес, който напуска Атлетико Мадрид, в края на сезона, вече си търси нов отбор. Уругваецът има желание да се завърне в Барселона, където игра преди да премине в редиците на „дюшекчиите”. Офанзивният футболист дори се е предложил на президента на каталунците Жоан Лапорта, твърди предаването „El Chiringuito”. Това […]