Коя е най-добрата възраст за раждане?

NetNews

На каква възраст е най-добре да станем майки — на 18, на 25, на 40? Това е толкова индивидуално, че мненията винаги ще са различни и спорни – всеки би изтъкнал плюсове и минуси в полза на тази или онази възраст, би привел личен опит.

Истината е, че няма никаква гаранция, че 20-годишната жена ще се справи с бременността и раждането ще е по-леко, отколкото друга бъдеща майка на 35, да речем – всичко е индивидуално. Во по-младите жени имат повече шансове лесно да износят и родят здраво бебе, защото техният организъм е силен, казва Мария Хохлова, опериращ гинеколог-ендокринолог пред letidor.ru, цитиран от сайта „Новите родители“.

Първият мит: преди жените раждаха на 16-17 години и перфектно издържаха не само 5-6 деца, но и поддържаха домакинството. Така че, колкото по-рано раждате, толкова по-добре, защото тялото е младо.

Заблудата на този мит се крие във факта, че тялото на момиче на 16 и дори на 19 години все още не е напълно оформено. Тоест сексуалните характеристики, вторични и първични, вече са във фаза на зряла възраст, но хормоналният фон все още се развива. А натоварването на тялото с майчинство в ранна юношеска възраст понякога е по-рисков ход от късната бременност.

Статистиката показва, че бременността протича с усложнения най-често на възраст 16-17 години. По принцип такъв висок процент се свързва именно с хормонален дисбаланс – например недостатъчното производство на прогестерон създава заплаха от прекъсване. Тялото на младата майка все още изразходва значителни ресурси за собствено преструктуриране, поради което често децата се раждат преждевременно, с недостатъчно тегло.

Кариера преди майчинство

Много млади момичета оставят бременността на заден план, докато се опитват да изградят кариера и да успеят първо в бизнеса. В същото време те се позовават на опита на западните страни, където всички раждат по-късно. Освен това „всички“ обикновено означава тези, за които информацията се разпространява широко в медиите, тоест холивудски звезди, певци и др.

В същото време по някаква причина забравят за разликата поне в материалната осигуреност и възможностите на нашата медицина спрямо западната. Да, жена с доходи доста над средните ще може да си осигури раждане във водещата световна клиника, където лекарите ще се погрижат първата ѝ късна бременност да протече добре, а обикновената жена ще съсипе повечето от здравните резерви и нервните клетки за изграждане на кариера.

А когато се погрижи за продължаването на рода, може да се окаже, че тялото вече е твърде изтощено.

Първото дете трябва да се роди преди 25 г.

Този мит е останал в съзнанието ни още от стари времена, когато жена, по-възрастна от тази, беше наричана с обидната дума стара мома. Разбира се, малко хора ще харесат това, а лекарите са уплашени от сложна бременност и генетични аномалии на детето. В момента обаче акушерските препоръки изглеждат много по-деликатни. Препоръчителната възраст за раждане на първо дете е възраст до тридесет години.

Изводът е, че рискът от отклонения по време на бременност и раждане е свързан не толкова с възрастта, колкото със здравословното състояние на жената.

Раждане след 30 г.

Митът за неизбежните усложнения на бременността на 30 г. и след тридесет е здраво вкоренен в нашето съзнание. Това е заблуда. Ако една жена се грижи за себе си, храни се правилно, спортува и редовно се подлага на профилактични прегледи от гинеколог, нейният риск от усложнения не е по-висок от този на млада бъдеща майка. Патологиите на детето и раждането са свързани именно със състоянието на тялото ни, но не и с биологичната възраст. Също така, нека да погледнем отново статистиката. Тя твърди, че възрастта на първото раждане, особено в градовете, се е променила значително през последните десетилетия и вече е на 28-33 години, пише trafficnews.bg

Поставете оценка:

2.7

Оценка 2.7 от 12 гласа.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Министър Атанасов: Няма да си подам оставката

Няма да си подам оставката, заяви пред bTV министърът на културата Атанас Атанасов, след като в петък той пусна видеоселфи от кабинета си, което породи много коментари и предизвика недоволство. „Реших да направя тест и да се обърна директно към хората“, добави той и обясни, че никога не е употребявал […]