Красен Станчев: Замяна на левовете с евро ще се случи в началото на 2024 г.

NetNews

Мислех, че е ще е по-дълъг пътя за замяна на левовете с евро. Очаквах този процес да е след 7 г., но може би в началото на 2024 година това да се случи. Процедурата предполага дълъг процес на мерки и консултации, заяви Красен Станчев от Института за пазарна икономика.

"Онова, което може да се случи в България при приемането на еврото е цените да поевтинеят, защото в еврозоната има по-голяма конкуренция", каза експертът.

"Вдигането на цените при приемането на еврото се случва в страни, които имат висока инфлация. От 1997 г. досега ние имаме ниска инфлация. Последните 10-12 години България има още по-ниска инфлация. Нямаме ишзкуствено печатане на пари, затова и няма да има вдигане на цените нагоре", обясни той.

"Трябва да се въведе върховенство на закона и да се справим с организираната престъпност. По тази тема може да има дебат непосредствено преди приемането. Напълно възможно е след три години да стане промяната лев-евро. Ние донякъде оперираме с евро. Ще се промени един доклад за България и Хърватска", заяви още той.

Бързите кредити са някъде около 600 милиона. Нормално е да вземеш евтините кредити заради пандемията и да си погасиш тези д високи лихви", каза Станчев.

"Той подчертава, че във всички страни, които са приели еврото, започва нарастване на кредита. Когато имате лесен кредит, хората започват да харчат неразумно. България има висок кредитен рейтинг. Но това е отражение на факта, че България е в ЕС, досега е била стабилна във финансово отношение, но и България е в еврозоната и ако някой закъса ЕЦБ спасява. Ако България продължи да е стабилна, то не би имала възможност безкраен за вземане на заем", каза икономистът.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Жоан Лапорта разкарва Филипе Коутиньо от Барса

Бразилският полузащитник Филипе Коутиньо ще бъде едно от първите имена, което ще бъде поставено в трансферния лист на Барселона за лятото. Ново избраният президент на „каталунците” Жоан Лапорта ще се опита да продаде някои от скъпоплатените звезди на тима с цел да намали разходите за заплати в следващите години. Трансферът […]