Красив европейски град, където кафето струва около 90 стотинки

NetNews

Днес Лвов е главен културен и икономически център на Западна Украйна. Каменният лъв е символ на силата на града и се свързва с неговото име. Градът има един от най-красивите площади в тази част на Европа. Къщите и сградите в него са построени в различни стилове – от Ренесанса до модернизма.

Лвов се намира близо до границата с Полша и в него живеят над 850 хил. души. Разположен е на река Полтава и заема първото място в Украйна по брой запазени културно-исторически паметници и със своята красота и широка гама от различни сгради се откроява сред градовете в Централна и Източна Европа. Той също така е под закрилата на ЮНЕСКО.

Основан е в средата на 13 в. от княз Данило Галицки, който го нарича в чест на своя син Лев Данилович. За първи път информация за града се появява в хрониките през 1256 г. Главните търговски пътища от Черно и Балтийско море, Източна и Западна Европа способстват за бързото му икономическо развитие. От 1772 до 1918 г. градът е носил името Лемберг, когато е столица на австрийското зависимо Кралство Галиция и Лодомерия. След Първата световна война заедно с цяла Галиция влиза в състава на Полша, а от 1939 г. с Източна Галиция влиза в Украинска ССР в състава на СССР.

Какво да посетите там?

Неговото архитектурно оформление е сбор от многобройни стилове и епохи – от готическата Католическа катедрала от 14 в. до бароковата катедрала „Св. Георги“; манастирът „Бернандин“ от ренесансовия стил и Параклисът на Боимес съществува съвместно с Арменската църква.

Поради своите културно-исторически паметници, той има един от най-красивите площади в Европа, състоящ се от 44 къщи, които са построени в различни стилове – от Ренесанса до Модернизма. Една от най-красивите къщи там е "Черната къща", която е прекрасен пример за ренесансова украинска култура.

На площада има четири фонтана, скулптури, които символизират митологични същества – Нептун, Диана, Амфитрит и Адонис.

Много паметници доминират в централната част на града, датиращи от 16 и 17 век, и много историци го смятат за "музей на открито". Цялостната архитектура на града се допълва от църквите.

На площада на свободата е домът на Операта с още девет театъра и 60 музея, което прави града столица на културата.

Какво да ядем и пием и какви са цените?

Най-известното украинско ястие "вареники" – кнедли, топки от тесто с мая, пълнени с пюре, кисело зеле, сирене, варени яйца…

Има и вкусни украински палачинки от деруни, опитайте грузински кначапури, хляб, пълнен със сирене и яйца.

В този град можете да се отпуснете малко повече от други популярни туристически дестинации. Цените понякога са „нелепи“. Например можете да вземете бира за 1,60 лева и кафе за 90 стотинки.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Георг Георгиев: Това управление е дало 34 млн. лева за православните храмове

Председателят на МГЕРБ Георг Георгиев, областният координатор на ГЕРБ-София Тодор Кръстев и членове на младежката организация в столицата днес посетиха храма „Св. Ап. Андрей Първозваний“ в София, на който правителството отпусна 588 141 лв. за строителни и ремонтни дейности по сградата на църквата. По време на посещението младежите от ГЕРБ-София […]