Кремъл в паника. Моли Запада за помощ да се спре войната в Украйна, се твърди в доклад

NetNews

Високопоставен политик от Кремъл тайно се е обърнал към западни държави с искане за помощ за слагане на край на руската инвазия в Украйна, съобщи британският „Мирър“. Вестникът се позова на доклади на западни разузнавателни служби, в които е имало думи на приближен на Путин, че Кремъл бил в паника.

В информацията се твърди още, че висши политици в Москва били много притеснени от санкциите и разпадащата се икономика. Те били в паника и от обстрелите край атомната електроцентрала в Запорожие.

„Обстрелът може да повреди АЕЦ-а, но най-вероятно не на самия реактор. Той е добре защитен. Има здрав корпус и стоманобетонна обвивка. Може да бъде повредена охладителната му система, в резултат на което е възможна друга доста тежка авария не на ниво Чернобил, а на ниво Фукушима“, казва радиохимикът Борис Жуков.

ООН има капацитета и логистиката да подкрепи мисия на Международната агенция по атомна енергия в АЕЦ „Запорожие“, посочи говорителят на световната организация Стефан Дуйрич по-рано.

Само седмица след мощните взривове в руска военна база в Крим днес серия от експлозии имаше и в склад с боеприпаси в село Майское, в северната част на полуострова. Първоначално Москва обяви, че става въпрос за пожар, а после промени версията.

„В настоящия момент според данните на Министерство на отбраната причината за днешния инцидент е саботаж. Току-що разбрахме какво се е случило“, каза назначеният от Русия губернатор на Крим Сергей Аксионов.

Руските власти на окупирания Крим са евакуирали повече от 3000 души от Майское и Азовка. В същия район приблизително по същото време се е запалила и подстанция, а пожарът е повредил железопътна линия.

Междувременно след британското разузнаване и руският президент Владимир Путин заговори, че войната в Украйна ще е дълга.

„Ситуацията в Украйна показва, че САЩ се опитват да удължат този конфликт“, коментира Путин днес, цитиран от Медуза в Телеграм канала.

Ръководителят на британското военно разузнаване Джеймс Хокенхъл обяви преди дни, че конфликтът няма да приключи скоро. Той смята, че нито Русия, нито Украйна ще успеят да обърнат хода на войната през тази година.

Експерти от Американския институт за изследване на войната също пишат за продължителния военен конфликт. Според тях руската страна е започнала да увеличава темповете на производство на отбранителни продукти и може би се подготвя за точно такъв сценарий.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

МЗ с две нови заповеди във връзка с COVID-19

Министерството на здравеопазването издаде две нови заповеди във връзка с COVID-19. С едната се намалява срокът на карантината на заразените, а с другата се удължава срокът на въведените противоепидемични мерки. С първата заповед се определя 7-дневен срок на задължителна изолация в домашни условия или в лечебно заведение за болнична помощ […]