Кремъл: САЩ не възприемат конструктивен подход към преговорите в Истанбул

NetNews

Русия обвини днес Съединените щати, че не възприемат конструктивен подход към дипломатическите преговори в Истанбул, но каза, че турският град е подходящо място за осъществяване на подобни контакти, съобщи Ройтерс.

Среща между директора на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ Уилям Бърнс и началника на руското външно разузнаване Сергей Наришкин миналия месец в Анкара предизвика спекулации за преговори чрез неофициални канали между Москва и Вашингтон, добавя агенцията.

Президентът Владимир Путин каза миналата седмица, че тази среща е по молба на президента на САЩ Джо Байдън и че контактите между ЦРУ и руското външно разузнаване продължават.

Руски и американски дипломати се срещнаха в Истанбул в петък, за да обсъдят редица технически въпроси в отношенията си.

„Истанбул е подходящо място за такива контакти“, каза днес руският заместник-външен министър Сергей Вершинин, цитиран от държавната новинарска агенция РИА Новости (RIA Novosti). „Мога да кажа, че всякакви контакти са полезни, но за съжаление не виждаме конструктивен подход от страна на Американската страна, насочен към конкретни резултати“, бе цитиран Вершинин.

Откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари, турският президент Тайип Ердоган се очерта като един от ключовите медиатори между Русия, от една страна, и Украйна и Запада, от друга.

Ердоган изигра важна роля, като убеди Путин да възобнови участието си в черноморската зърнена сделка с посредничеството на ООН миналия месец след атака с дрон срещу руска военноморска база в анексирания от Русия Крим.

Докато Москва и Вашингтон публично се провъзгласяват един-друг за основни заплахи за глобалната стабилност, те са в контакт по голям брой въпроси.

Освен преговорите между ЦРУ и руското външно разузнаване, посолствата на двете държави работят и техните дипломати имат контакти в Турция. Федералната служба за сигурност проведе преговори за размяна на затворници и техните началници на отбраната разговарят в моменти на криза.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Европейският парламент обмисля правомощията на задържаната за корупция Ева Кайли

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола и ръководителите на парламентарните групи ще заседават утре сутрин, за да се вземе решение, свързано със скандала, при който в Брюксел в петък бе задържана Ева Кайли – един от 14 заместник-председатели на институцията. Това съобщи говорител на ЕП на пресконференция преди началото на […]