Арестуваха турски тираджия, опитал да изнесе множество антики от България (СНИМКИ)

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Видин се води разследване на престъпление, извършено на ГКПП "Дунав мост Видин – Калафат". Деянието е незаконно изнасяне на културна ценност извън границите на страната, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – София.

На 04.12.2020 г. в района на граничния пункт ГКПП "Дунав мост" пристигнал товарен автомобил Volvo с прикачено към него полуремарке, с чужда регистрация, превозващ риба за Нидерландия. Моторното превозно средство било селектирано по метода „анализ на риска” за щателна митническа проверка, при която митническите служители забелязали в един от страничните долапи на ремаркето каменна фигура, наподобяваща човешко тяло.

В условията на неотложност граничен полицай от ГПУ-Видин е започнал първи действия по разследване по досъдебно производство – оглед на местопроизшествие и изземване на веществени доказателства, носещи белези на културни ценности. Сред откритите вещи е имало 3 523 броя метални кръгли монети с различна форма, метален шлем за глава на човек, метален шлем за глава на кон, метална маска за лице, каменна статуетка на човешки рамене, каменна статуетка на човешка глава, 79 броя метални върхове на стрели.

Установеният от компетентните органи товар е под специален режим на деклариране, разрешение и износ. Опитът за изнасяне през границата на страната на културни ценности бил извършен без съответно разрешение по Закона за културното наследство. Извършеното деяние е тежко умишлено престъпление по смисъла на закона, за което законодателят е предвидил наказание от три до десет години „лишаване от свобода“ и глоба в размер от пет хиляди до петдесет хиляди лева.

В качеството на обвиняем по случая е привлечен шофьорът – турският гражданин Х.С. (на 51 години). Мъжът е задържан за срок до 72 часа с постановление на прокурор от Окръжна прокуратура – Видин. Изготвено е искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. Предстои то да бъде разгледано от съда. Разследването продължава.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Стара планина и Предбалканът очакват обилен снеговалеж

В следващите часове в планините ще падне обилен снеговалеж. В масивите на югозапад, западните и централните части на Стара планина валежите ще са най-интензивни, предаде. Сняг ще падне и в Предбалкана. На много места в Дунавската равнина валежите от дъжд ще преминат в сняг. В часовете до полунощ ще вали […]