Васил Божков се сдоби с ново обвинение – извършвал е подривна дейност по време на протестите

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

В Специализираната прокуратурата е образувано досъдебно производство по чл. 95 от НК – "който с цел да бъде съборена, подровена или отслабена властта в републиката участвува в извършването на опит за преврат за насилствено завземане на властта в центъра или по места, или в бунт, или във въоръжено въстание", съобщи на пресконференция ръководителят на Спецпрокуратурата Валентина Маджарова.

Досъдебното производство е било образувано на 13 юли. По него има изготвени над 50 веществени доказателствени средства от използвани специални разузнавателни средства. По това досъдебно производство бизнесменът Васил Божков е с повдигнато обвинение като ръководител и организатор на престъпна група с цел извършване на подривна дейност "там, където се провеждаха мирни стачни действия". Като обвиняеми има привлечени и други лица.

"Не би следвало, освен наблюдаващия прокурор, никой друг, дори и министър, да е наясно с факти и обстоятелства по делото", каза Маджарова в коментар за това, че данни за такова разследване преди време обяви вътрешният министър Бойко Рашков. Той посочи, че по това дело са били подслушвани граждани и политически лица. От прокуратурата вчера съобщиха обаче, че след направени проверки от всички компетентни органи не е било установено незаконно подслушване на политици.

От прокуратурата преди минути съобщиха чрез прессъобщение, че "участниците в групата са имали за задача чрез хулигански действия и създаване на предпоставки за ескалация на напрежението по време на мирно протичащите граждански протести на територията на площад "Атанас Буров", София, да създадат потенциална опасност за живота и здравето на протестиращите."

Също така участниците в групата имали за цел причиняване на средни телесни повреди, противозаконно унищожаване и увреждане на чужда собственост, предизвикване на палежи и държане на взривни вещества без надлежно разрешително.

С оглед новото обвинение прокуратурата е изпратила отново искане за екстрадиция на Божков от Обединените арабски емирства, където се намира той.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Къде наемите са най-високи и най-ниски

Анализатори на специализирания финансов сайт money.co.uk сравниха разходите за наем на жилище и цената на живот в различни държави от цял свят и посочиха къде е най-евтино и къде най-скъпо да се наеме жилище. Те са съпоставили средния месечен наем на апартамент с три спални в 50+ държави и цената […]