Кристиян Шкварек: Русия губи тази война, а това не се харесва в българското общество

NetNews

„Протестите са нещо, което се повтаря като филм, като песен, години наред. От 2013 година насам има една общност в София, която изживява своята младост. Всеки път трябва да се намери начин да се изживее 2013 година – Орешарски, #ДАНСwithme. Една общност, която е убедена, че е гражданското общество на България и че тя е плът на тази нация. Това е демократичната общност, която когато даде гласност – се пълнят жълтите павета“.

Това каза международният анализатор Кристиян Шкварек в студиото на „Денят ON AIR.“

По думите му това започва да писва на някои хора.

„Нещата не трябва да се правят по този нелегитимен начин по нощите. Но не съм съгласен и с друго нещо – винаги, когато се вземе решение в тази държава, което не се харесва на демократичната общност, то се променя, като се напълни площада с 500 до 2000 човека. Не изборите решават как ще се управлява тази държава. При правителството на ГЕРБ редовно се даваше назад за определени закони и решения, защото са се напълнили жълтите павета или са блокирали Орлов мост“, допълни Шкварек в ефира на Bulgaria ON AIR.

„Другите хора са из страната, това е проблем на либералната демокрация. Това е навсякъде из света. В Унгария, Франция, Полша – хора, които живеят в столицата, са привилегировани. Тяхната възможност да излязат на протест с биричка е една привилегия, която нямат възможност останалите в тази страна. Има правителства в останалите страни, които не се съобразяват по този начин. На Орбан му излизат 500 000 човека в Будапеща. В Берлин преди няколко години имаше такъв огромен протест – не се съобразяваш“, припомни международният анализатор.

Според него в България има изключително страхлив елит, който се огъва на всякакъв натиск – отвън и протестиращите хора.

„Това нещо трябва да приключи, това е бъг в системата, който трябва да преодолян. В даден момент определени партии ще трябва да изпият горчивата чаша и да направят нелегитимно правителство, което да изтрае определено време, поне до края на войната. Но със сигурност няма да бъде добре прието от по-голямата част от хората“, подчерта Кристиян Шкварек.

Попитан дали се вижда край на войната, той отговори: „Русия губи тази война, това не се харесва в българското общество, което е предимно по-прорурско настроено. Опасението ми е, че край може да се вижда след много голяма ескалация и жесток напън от страна на Русия, в който да умрат страшно много хора. Надявам се това да не се случи.“

„Ракетата в Полша нищо няма да промени, много бързо беше заметено под килима, щом се разбра, че най-вероятно е от украинско ПВО. Няма причини да смятаме, че тя ще промени обстановката. САЩ са основният спонсор на Украйна с финанси и оръжия във война. САЩ нямат интерес това нещо да приключи, докато украинците печелят и изтласкват руските части“, добави Шкварек.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Костадинов: Смешен протест на канадската и украинската фракция

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов определи протеста сещу връщането на хартиевите бюлетини като „смешен“ и „на шепата нещастни канадски и украински фашисти“, предаде Епицентър. „Гледам смешния „протест“ на канадската и украинската фракция пред парламента заради връщането на хартиената бюлетина. Възраждане има принципна позиция срещу въвеждането на хартиената бюлетина. Ние поддържаме […]