Крум Зарков: Хартиената бюлетина ни доведи до тук

NetNews

Новият парламент, след поредните пети предсрочни избори, отваря врати в сряда. Продължават и коментарите доколко вотът е бил честен, имало ли е покупка на гласове и изкривени ли са резултатите от смесеното гласуване с машини и с бюлетини, съобщи Bulgaria ON AIR.

Според правосъдния министър Крум Зарков основание за касиране на изборите няма. Той заяви, че до многото грешки в протоколите се е стигнало заради смесения начин на гласуване и връщането на хартиените бюлетини.

Още по темата

10 апр 2023 12:43

16

5 апр 2023 05:30

37

„Партиите признаха изборите. Признаха изборните резултати, или поне не към чул, че не са ги признали. В същото време някои от тях показаха това, което всички видяхме – надраскани протоколи и вече знаем, че има и голям брой невалидни бюлетини. Държа да подчертая, че това не е вследствие на лоша организация на изборите, а вследствие на хартиената бюлетина, нещо, за което бяхме предупредени“, каза още правосъдният министър.

В една от секциите в чужбина в протокола на секцията е отбелязано, че с машина не е гласувал никой, а малко по-късно в контролната справка на самата машина е показала, че на нея са отчетени над 500 гласа.

В други секции в страната гласове дадени конкретно за определена политическа сила или пък в гласуване с преференция, по-късно тези гласове са пренесени директно в графа „Не подкрепям никого“, вместо да бъдат сметнати към резултата на конкретната партия и личност.

„За мен това са най-лошо проведените избори по отношение на достоверността на гласуване на избирателите откакто се помня. Споделяме разбирането, че дори когато изборите са частично нарушени, демокрацията е накърнена“, изтъкна Борислав Цанов, член на „Демокрация и законност“.
 

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Джо Байдън разказа, че планира да се кандидатира за президент

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви днес, че планира да участва в изборите през 2024 г., но все още не е готов да го съобщи официално, предаде Ройтерс. „Възнамерявам да се кандидатирам, но още не сме готови да го съобщим“, каза Байдън в интервю за предаването „Днес“ по телевизия Ен […]