Кръгът „Путин“ – кои са най-доверените хора на руския президент?

NetNews

Владимир Путин изглежда като самотна фигура, която води руските военни във високорискова война, която заплашва да разкъса икономиката на страната му.

Той рядко е изглеждал по-изолиран, отколкото на две скорошни срещи със своя вътрешен кръг. На кадри от тях се вижда как президентът стои на значителна дистанция от най-близките си съветници.

Като главнокомандващ, крайната отговорност за инвазията се носи от него, но той винаги е разчитал на дълбоко лоялен антураж, като много от хората в него също са започнали кариерата си в руските служби за сигурност. Въпросът е кой има глас в този най-съдбовен момент от неговото президентство?

Сергей Шойгу

Един от хората с глас в Кремъл е дългогодишният довереник Сергей Шойгу, който повтаря мнението на Путин за демилитаризиране на Украйна и защита на Русия от така наречената военна заплаха на Запада.

Това е човек, който ходи на лов и риболов заедно с президента в Сибир и в миналото е бил разглеждан като потенциален наследник.

На снимката от последната им среща обаче, той е седнал неловко в края на масата до началника на въоръжените сили. Разстоянието е толкова голямо, че се чудите каква част от думите му достигат до президента Путин?

Тази снимка бе направена три дни след началото на военна кампания, бореща се с неочаквана украинска съпротива и нисък военен морал.

Шойгу трябваше да марширува към Киев – той е министър на отбраната и трябваше да спечели тази война“, казва Вера Миронова, специалист по въоръжени конфликти, пред BBC. На него бе приписано военното превземане на Крим през 2014 г. Той също така е отговарял за военното разузнаване на ГРУ и е обвинен в две отравяния с нервнопаралитичен агент – смъртоносната атака през 2018 г. в Солсбъри в Обединеното кралство и почти фаталната атака срещу лидера на опозицията Алексей Навални в Сибир 2020 г.

Картината изглежда още по-зле като близък план. „Прилича на погребение“, казва Миронова.

Може да изглежда неудобно, но руският експерт по сигурността и писател Андрей Солдатов смята, че министърът на отбраната все още е най-влиятелният глас, който президентът чува.

„Шойгу не само отговаря за военните, той отчасти отговаря и за идеологията – а в Русия идеологията е предимно свързана с историята и той контролира наратива“, обяснява Солдатов.

Валери Герасимов

Като началник на щаба, работата на Валери Герасимов бе да нахлуе в Украйна и да завърши инвазията бързо и според неговия стандарт.

Той играе важна роля във военните кампании на Владимир Путин, откакто командва армия в Чеченската война през 1999 г.. Той е начело на военното планиране и за Украйна и наблюдава военните учения в Беларус миналия месец.

Определян като намръщен от руския специалист Марк Галеоти, генерал Герасимов също играе ключова роля във военната кампания за анексиране на Крим.

Някои доклади предполагат, че сега той е бил отстранен поради слабото начало на инвазията в Украйна и съобщенията за лош морал сред войските.

Но Андрей Солдатов смята, че това е пожелателно мислене от някои страни: „Путин не може да контролира всеки път и всеки батальон и това е ролята на ген. Герасимов. А макар министърът на отбраната да обича униформите си, той няма военна подготовка и трябва да разчита на професионалистите“, обяснява Галеоти.

Николай Патрушев

„Патрушев е най-яркият ястреб, мислейки, че Западът се стреми да завладее Русия от години“, казва Бен Ноубъл, доцент по руска политика в University College London.

Той е един от тримата лоялни на Путин, които са служили с него от 70-те години на миналия век в Санкт Петербург, когато вторият град на Русия все още е известен като Ленинград. Другите двама са шефът на службата за сигурност Александър Бортников и ръководителят на външното разузнаване Сергей Наришкин.

Малцина имат толкова голямо влияние върху президента като Николай Патрушев. Той не само работи с него в старото КГБ през комунистическата епоха, но и го замества като ръководител на неговата наследническа организация, ФСБ, от 1999 до 2008 г.

По време на странно заседание на съвета за сигурност на Русия, три дни преди инвазията, Патрушев изложи мнението си, че „конкретната цел“ на САЩ е разпадането на Русия.

Сесията беше необикновена театрална постановка, показваща как президентът стои зад бюрото, докато екипът му по сигурността се приближава един по един до трибуна и изразява мнението си относно признаването на независимостта на подкрепяните от Русия бунтовници в Украйна.

Николай Патрушев издържа теста. „Той е този, който има главния боен вик и има пръст в това Путин да се е придвижил към своята по-крайна позиция“, казва Бен Ноубъл.

Александър Бортников

Наблюдателите на Кремъл казват, че президентът се доверява на информацията, която получава от службите за сигурност, повече от всеки друг източник, а Александър Бортников се разглежда като част от вътрешното светилище на Путин.

Друго старо лице от ленинградското КГБ, той поема ръководството на заместващата го ФСБ, когато Николай Патрушев продължава напред с кариерата си. Известно е, че и двамата мъже са близки до президента, но както Бен Ноубъл посочва: „Не можем да кажем с пълна увереност кой прави ударите и кой е взел решенията“.

ФСБ има значително влияние върху други правоприлагащи служби и дори има свои собствени специални части.

„Бортников е важен, но не е там, за да предизвиква руския лидер или да дава съвети по същия начин като другите“, смята Андрей Солдатов.

Сергей Наришкин

Завършвайки триото от стари ленинградски призраци, Сергей Наришкин остава редом с президента през по-голямата част от кариерата си. Но какво можем да кажем за унижението, на което беше подложен, когато обърка думите си по време на заседанието на съвета за сигурност?

Когато беше помолен за оценката му на ситуацията, шефът на разузнаването се разтревожи и обърка репликите си, само за да получи от президента коментара: „Не това обсъждаме“.

Продължителната сесия беше редактирана, така че Кремъл явно е решил да покаже неудобството му пред голяма телевизионна публика.

„Беше шокиращо. Той е невероятно готин и събирателен, така че хората ще се запитат какво става тук“, казва Бен Нобъл пред BBC. Марк Галеоти също е поразен от токсичната атмосфера на цялото събитие.

Но Андрей Солдатов смята, че президентът просто се е наслаждавал на момента: „Путин обича да играе игри със своя вътрешен кръг, което накара Наришкин да изглежда като глупак“.

Сергей Наришкин дълго следи Путин в Санкт Петербург през 90-те години на миналия век, след това в офиса на Путин през 2004 г. и в крайна сметка става председател на парламента. Но той също така оглавява Руското историческо дружество и според Солдатов се оказва много важен в предоставянето на президента на идеологическите основания за неговите действия.

Миналата година той даде интервю на московския кореспондент на BBC Стив Розенберг, в което отрече Русия да е извършвала отравяния и кибератаки или да се е намесвала в изборите в други страни.

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

ЦСКА 1948 с победа над "Царско село" с 2:0

Победа за ЦСКА 1948 над „Царско село“ с 2:0 в първия двубой от 22-рия кръг на efbet Лига. Попаденията реализираха резервите Мартин Тошев и Ангел Бастунов. В 13-ата минута удар на Алекс Колев се отби в гредата. В 18-ата минута нападателят на „червените“ направи фрапантен пропуск. Той беше изведен на […]