Кувейт представи първия си виртуален водещ на новини, работещ с изкуствен интелект

NetNews

Kuwait News пуска първия си виртуален водещ на новини, използващ изкуствен интелект (AI). Наречена „Fedha“, водещата направи своя дебют в Twitter аккаунта на Kuwait News.

Заместник-главният редактор на Kuwait News каза пред AFP, че медиата тества потенциала на AI да предлага „ново и иновативно съдържание“ и виртуалният водещ може да се използва за представяне на новинарски бюлетини.

Русата коса и светлите очи на водещата отразяват разнообразното население на страната от кувейтци и емигранти, според редактора.

Видеото предизвика вълна от реакции в социалните мрежи. Някои похвалиха виртуалния водещ като иновация, докато други изразиха загриженост относно етиката на използването на AI в редакциите.

В доклад, публикуван от Goldman Sachs миналия месец, се казва, че AI може да замени 300 милиона работни места на пълен работен ден по света.

Докладът предполага, че технологията може да означава и нови работни места и повишаване на производителността.

Но бързото нарастване на AI в световен мащаб също породи страхове относно потенциала му да разпространява дезинформация и да подкопае доверието в основните медии, според Бранди Геркинк, стратегически и технологичен съветник.

Кувейт се класира на 158 от 180 държави в Световния индекс за свобода на печата на „Репортери без граници“ за 2022 г.

Експертите повдигат въпроси дали замяната на хората с AI може да доведе до по-малко свобода на изразяване за репортерите в страната.

„Излъчването на новини беше последният бастион на истината за много хора, за да могат да видят лицето на човек, да чуят гласа му и да разберат кой е този човек и дали му вярвам, е важно“, каза Геркинк в интервю за Euronews.

„Мисля, че това приемане на AI всъщност само прави това по-сложно и още повече замъглява границите. Мисля, че това е доста тревожно“, каза тя.

Източник Mediapool.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Засилен трафик след празниците: 700 екипа на пътна полиция следят за реда

В последния от почивните дни за Великден се очаква интензивен трафик към големите градове. След 14 часа по пътищата ще има и засилено полицейско присъствие. Продължават и проверките за алкохол и наркотици. Традиционно в по-късните часове в края на празничните дни на входовете на големите градове движението става по-натоварено. Тази […]