Кукерите в с. Джинот откриват кукерските игри в Ямболско идния уикенд

NetNews

Кукери в село Джинот, община Стралджа, област Ямбол, за поредна година ще пресъздадат кукерските игри, обикаляйки селото за здраве и берекет, за пробуждане на земята, за плодородие и по-добра реколта за стопаните. Това ще стане на 22 и 23 януари. Всички къщи ще бъдат посетени от кукерите през двата почивни дни. В неделя от 16:00 часа кукерите ще представят ритуала заораване и засяване на нивата и благословия за здраве и берекет.

Кукерският обичай в село Джинот се изпълнява от около 30-40 мъже и момчета, които обикалят всеки дом в селото, за да благословят за здраве и берекет. Стопаните ги посрещат като скъпи гости, черпят ги с вино и домашни мезета. Събитието се организира от местното Народно читалище „Изгрев-1958“.

По традиция кукерите в село Джинот първи откриват кукерските игри в цяла Ямболска област. Те продължават и през следващите седмици в различните села на региона, като последните са през месец март.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Престрелка в центъра на Ница, един човек е загинал

Снимка: Pixabay Стрелба е избухнала в центъра на Ница, при която един човек е загинал, съобщи БГНЕС. Стрелбата е възникнала по време на спецоперация на правоохранителните органи, като полицай е открил огън, съобщи прокурорът на града Ксавие Боном. „Провеждахме операция по случай на убийство, извършено на 24 декември в Лас […]