Българка е героиня на бестселър в Северна Македония

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Българка е героиня на бестселър "Вилино" в Северна Македония. Авторката Винка Саздова, която два пъти е обявявана за най-четения автор в страната си, днес пристига у нас за премиерата на романа, съобщават издателите от "Персей".

Книгата разказва за едно разбито семейство, но и за жена, живееща пълноценно, макар и загубила съпруга си. "Това е роман за търсенето на човека и човешкото в себе си, и за красотата на живота, но това е и роман терапия – заради светлата и изпълнена с жизнелюбие Вили от идиличното Вилино, която е противопоставена на отчуждението и страстите в големия град", разказват издателите. "Сърцето помни, не умът. Онова, което е докоснало сърцето, остава живо завинаги. Ценността на живота е в малките неща, на пръв поглед обикновени, а толкова скъпоценни", пише Саздова.

По думите ѝ сюжетът и героите са художествена фикция, но Вили и нейната кафетерия са реални. Това е най-популярното кафене в Ловеч, до прочутия Покрит мост.

Преди три години Винка Саздова написва половината от романа си, следва момент на застой, в който знае как да го продължи. Семейната история, за която пише, е толкова мрачна, че ѝ е необходима светла енергия, която да противопостави на тежката психологическа драма за трима самотници, докосващи се взаимно само чрез болката.

Тогава, придружавайки приятелката си Ягода Михайловска-Георгиева (авторка на "Индиговият Бомбай") по време на нейно литературно турне в България, отива в Ловеч и издателят на Ягода ги завежда в любимото си кафене, собственост на негова приятелка. Така Винка среща Вили, собственичката на кафенето, която е преизпълнена с живот, светлина и оптимизъм. И Вили става движещата сила в романа. А фикционалното градче Вилино е фактически Ловеч.

Винка Саздова е завършила психология, работила е като журналист и издател. През 1999 г. основава издателски център. Десет години по-късно се посвещава на писането и досега е създала пет романа, които имат 35 тиража в родината ѝ. Два пъти е обявявана за най-четен автор в Северна Македония.

"Вилино" на Винка Саздова ще бъде представен тази вечер в Македонския културно-информационен център, в София, заедно с "Манастирът Фуентерабия" на Ягода Михайловска-Георгиева.

На 9 юни е премиерата в Художествената галерия, в Ловеч, в рамките на Дни на македонската литература с участието на Винка Саздова, Ягода Михайловска-Георгиева и Сашко Насев.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Красимир Дюлгеров повежда листата на републиканците в Ямбол

Предприемачът Красимир Дюлгеров повежда листата на ПП "Рупубликанци за България" в Ямбол. Той бе номиниран за водач, след като екскметът Георги Славов си направи отвод миналата седмица и няма да участва в изборите. На изборите от 4 април Дюлгеров беше отново кандидат на републиканците, но на по-задна позиция.