Родопчанин вае скулптури от дърво с моторна резачка

NetNews

49-годишен родопчанин вае скулптури от дърво с моторна резачка. Той се казва Велин и е настоящ строител, бивш спортист и самоук майстор на дървени скулптури, пише БНР.

Около 200 са скулптурите в двора на Велин, който буквално го е превърнал в приказка. Тук има дървени фигури на почти целия животински свят- тигър, мече, лисица, орли, кон, таралеж, фазан, зайци.

Най-трудна и любима творба е била женски образ, по която работил в продължение на два месеца по цял ден. В експозицията има още гранична пирамида, защото Велин бил две години граничар, гайдари, родопчани, Дельо хайдутин и дядо Коледа.

80% от творбите се извайват с резачка, следва обгаряне и лакиране. Има три моторни триона, шлайф, прав шлайф с борчета като на зъболекарите, но много голям за дърворезба.

Хобито така го увлича, улисан в работата си забравя за времето прекарано в извайване на творбите си. Хората в селото вече са свикнали с него, че той освен за рязане на дърва за огрев използва резачката за уникалните произведения. Признава, че и той е засегнат от световната пандемия, защото интересът от страна на туристите към творбите му е секнал.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Доц. Кунчев: Започваме ваксинирането на 27 декември

"На 24 декември тръгват всички камиони с ваксини от Белгия до всички европейски страни. Вероятно или на 25 вечерта или на 26 сутринта ние ще имаме готовност да посрещнем този камион в София", съобщи държавният здравен главен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНТ. "Ще стартираме на 27 декември в София, […]