Столицата ни ще разполага със Стена на българските праведници, спасили евреи през войната

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Мемориал „Стената на българските праведници" ще има в София вече. Той е посветен на 20-ината българи, удостоени със званието „Праведници на света“ от израелския институт Яд Вашем в знак на признателност за това, че са спасили евреи по време на Втората световна война.

Мемориалът ще бъде в 134 СУ „Димчо Дебелянов“.

България, за разлика от другите европейски страни през Втората световна война, успява да спаси своите граждани евреи от депортиране в концлагерите. Спасението става истинска национална кауза на българите благодарение на волята и усилията на много хора – политици, духовници, творци, общественици и граждани.

„Днес отдаваме почит на незабравените лица на спасението, на хората, рискували своя собствен живот и на своите близки, рискували домовете си в името на спасението на чуждия живот. Това са праведниците на нашето отечество“, казва госпожа Весела Палдъмова, директор на 134 СУ „Димчо Дебелянов“.

Мемориалът „Стената на българските праведници на света“ е изработен по идея и със средства на Роман Стоянов, потомък на един от тези герои и основател на Българо-еврейския културен институт. Досега в никоя държава не е поставян подобен мемориал.

„Нашата цел не е просто да издигнем паметник на българските герои, а да запазим живия смисъл на тяхното дело и да покажем, че ние помним", казва Роман Стоянов. Желанието ни е да обединяваме хората, които обичат България и същевременно уважават и ценят приноса на евреите и еврейската общност за развитието ѝ.

Всички, които ще присъстват на събитието, ще докажат и своята готовност да се противопоставят на проявите на антисемитизъм, ксенофобия и реч на омразата, допълва той.

Официални гости на събитието ще бъдат вицепрезидентът Илияна Йотова, зам.-министърът на образованието Мария Гайдарска, зам.-кметът на Столична община Дончо Барбалов, представители на чуждестранните дипломатически мисии в България, на религиозните общности, учени, културни дейци, общественици и граждани.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Игумен: Не се ваксинирайте! Кожата на хората ще стане на люспи (ВИДЕО)

В опит да убеди енориашите си да не се ваксинират срещу COVID-19, игуменът на манастир в окръг Нямц (Североизточна Румъния) им казал, че след ваксинацията по тялото им ще се появят люспи като при рибите, съобщава телевизия Диджи 24. Невероятното предупреждение на игумена е било заснето и бързо се разпространи […]