Културните ни дружества в Турция се политизирали

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Културните дружества на изселниците ни в Турция работят повече като представители на партии, отколкото да се грижат за социалния живот на българските турци. Това е причината те да нямат влияние сред общността. Това е извод от проучване на социоложката Синем Арслан, цитирана от БНР.

Арслан е докторант в университета "Богазичи" в Истанбул. Тя е автор на проучването "Миграция, идентичност и политика: Примерът с българските турци".

Синем Арслан разказва, че в близост до дома си в Истанбул има дружество, основано през 2011 година.

"Присъствахме на събрание. Видяхме, че от трибуната се изнасят политически послания. Запитахме се – не сме ли на събрание на дружество за култура и взаимопомощ. По-късно, когато присъствах на различни събрания на НПО на българските турци, усещането ми беше, че съм на партийни събрания, а не на събрание на културно дружество", каза Арслан.

Дейността на дружествата се активира около избори. Партии и изселнически дружества използват за политически цели травмите на българските турци от близкото минало – като Възродителния процес, показва социологическото проучване.

Мнението на Синем Арслан споделят и наши изселници, според които политизирането на тези дружества е довело до деление и противопоставяне.

Социоложката няма претенцията, че с проучването си е направила представителна извадка. Но показва тенденциите сред изселниците ни в Турция.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Мария Бакалова впечатли всички на ревюто на Луи Вюитон

Модна икона – така медиите нарекоха Мария Бакалова по време на ревюто на „Луи Вюитон“ в рамките на Седмицата на модата в Париж. Звездата от „Борат 2“ бе сред специалните гости на събитието, като проследи новите модели от първия ред. Фотографите българската актриса впечатли с обемното си бяло яке, дело […]