Кунчев: Много вероятно е да има нова вълна на коронавируса

NetNews

Много вероятно ще има нова вълна от коронавирус, надявам се да не е през лятото. Това заяви националният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Правейки паралел с Индия, Кунчев изрази следната позиция – едва ли така може да стане в Европа и у нас. В Индия голям проблем е липсата на всякаква медицинска помощ за болни, подчерта той и предупреди, че ситуацията оттам прелива в Непал, в Шри Ланка. Може би ще трябва да разширим скоро забраните за пътуване, добави той, но поясни – целта е индийските варианти да се забавят и да не влизат масово.

По думите на националния здравен инспектор пред bTV, вчера имало среща, за да може личните лекари да казват от колко дози ваксина срещу коронавирус имат нужда и съответно да се записва ден и час за получаване. Личните лекари ще разполагат с всички видове ваксини, които желаят да вземат – и РНК, и векторни, поясни той, като обясни, че засега с ваксината на „Янсен” се ваксинират приоритетни групи като тези, работещите в туризма.

За следващата седмица има 12 000 записани за ваксина срещу коронавирус в електронната система, отделно от зелените коридори, поясни Кунчев. По думите му, много по-лесно било българи да се върнат от чужбина и да се ваксинират тук, отколкото в Западна Европа. Проблемът е да има желаещи, да стигнем до 70% ваксинирани, за да се отървем от мерките, каза националният здравен инспектор.

В рамките на седмица-две Европейската агенция на лекарствата най-вероятно ще разреши ваксината срещу коронавирус на Pfizer/BioNTech до 12 години, скоро след това и на Moderna, каза Кунчев. Той вярва, че до 2-3 месеца ще има ваксини и за имунизация на деца от 6 години нагоре.

Кунчев призна, че интересът към ваксината на AstraZeneca е почти нулев. Ако бързо не се реши на кой ще се даряват ваксини, може да ги похабим. Плаща се само това, което пристигне в България, не всичко поръчано, заяви той. Към 30 000 дози от ваксината има в „Бул Био”.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Обвиниха Tesla в машинации с динамичните характеристики

Американски блогъри обвиниха Tesla в динамична манипулация на производителността на нейните автомобили. Оказа се, че Tesla използва различни методи за изчисляване на времето за ускорение от 0 до 100 км/ч. Динамиката на базовите модели се измерва по традиционния начин със старт от място, а тази на най-добрите версии се тества […]