Кървав атентат и паника в Йерусалим! Най-малко двама убити и осем ранени

NetNews

Най-малко двама души бяха убити, а осем ранени днес при стрелба по време на час пик в Йерусалим, съобщи израелската служба за спешна медицинска помощ „Маген Давид адом“, цитирана от Ройтерс, пише БТА.

„Двама терористи, пристигнали въоръжени на място с превозно средство, са стреляли по мирни жители на автобусна спирка. Те бяха неутрализирани от силите за сигурност, които са били наблизо“, каза израелската полиция.

Голям брой линейки и полицейски коли се стекоха на мястото на престъплението, а полицията каза, че е претърсила района, за да се увери, че няма други нападатели.

Американският посланик в Йерусалим осъди стрелбата.

„Ужасна терористична атака в Йерусалим тази сутрин. Категорично осъждаме подобно брутално насилие“, каза посланик Джак Лю.

Стрелбата в Израел бе извършена на фона на договаряне „в последната минута“ между Израел и „Хамас“ за удължаване на примирието са още един, седми ден, за да може да продължат преговорите за размяна на палестински затворници в Израел и заложници в Газа.

Примирието позволи на много хора да получат необходимата хуманитарна помощ в Газа след бомбардировките на Израел, предизвикани от нападението на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври.

Предвид усилията на посредниците да се удължи процесът по освобождаване на заложници при спазване на условията на договорената рамка, действащата пауза ще продължи, каза израелската армия в изявление, публикувано броени минути преди изтичането на временното примирие в 7 ч. тази сутрин.

„Хамас“, който вчера освободи 16 заложници в замяна на 30 палестински затворници, съобщи в изявление, че спирането на огъня ще продължи седми ден. Условията на примирието остават същите, което означава че сраженията спират, а хуманиратната помощ ще може да стига до нуждаещите се в Газа, заяви говорител на катарското министерство на външните работи.

Катар бе ключов медиатор между воюващите страни, заедно с Египет и САЩ, отбелязва Ройтерс.

Преди новото договаряне Израел и „Хамас“ заявиха, че се подготвят да продължат да сраженията, тъй като преговорите за освобождаването на следващата група заложници са в застой.

„Малко по-рано Израел даде списък с жени и деца съгласно споразумението, така че примирието продължава“, каза канцеларията на израелския премиер в изявление точно когато срокът на спирането на огъня трябваше да изтече.

Преди това „Хамас“ каза, че Израел е отказал да посрещне още седем жени и деца, както и телата на трима заложници в замяна на удължаване на примирието. Групировката не съобщи имената на убитите, но каза вчера, че семейство от трима израелски заложници, най-малкият от които е 10-месечният Кфир Бибас, e загинал по време на израелски удари срещу анклава.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

„Дупката“ в бюджета на най-голямата европейска икономика достига 17 млрд. EUR

Германското правителство трябва да намери 17 млрд. EUR, за да затвори „дупката“ в държавния бюджет за 2024 г. „Сега изхождам от факта, че във връзка с бюджета за 2024 г. ще трябва да се вземат мерки за приблизително 17 млрд. EUR“, каза германският финансов министър Кристиан Линднер по телевизия ZDF. […]