Къци Вапцаров обвини Disney в плагиатство

NetNews

Къци Вапцаров се изненада доста неприятно наскоро, след като установи, че компаниите "Дисни" и "Пиксар" са направили филм по негова идея. Става дума за анимацията "За душата", която разказва история с твърде много сходства с историята от дипломния проект на тв водещия "Добре дошли на Земята".

"История, доста близка до тази в дипломния ми филм "Добре дошли на Земята", който поне три пъти беше по фестивали в Щатите. История, по която написах пълнометражен сценарий и кандидатствах преди около шест години в НФЦ, но не беше одобрена. Ако беше се случило, преди няколко години щяхме да имаме подобен филм.

Радвам се, че поне идеята ми е била достойна за Disney и Pixar. "Вследствие на инцидент, душата на Джо е разделена от тялото му и пренесена до "Семинар за душата" – център, в който душите първо развиват своите интереси и страсти и после се отправят към някое новородено дете. За да се върне на Земята, преди да е станало твърде късно, Джо трябва да работи заедно с другите души, които се обучават". Ще го гледам с огромно удоволствие", пише Къци Вапцаров в личния си Фейсбук профил и не спестява разочарованието си.

<div class="fb-post" data-href="https://www.facebook.com/kutsy.vaptsarov/posts/10221426330199525" data-width="500" data-show-text="true"><blockquote cite="https://www.facebook.com/kutsy.vaptsarov/posts/10221426330199525" class="fb-xfbml-parse-ignore"><p>История, доста близка до тази в дипломния ми филм &quot;Добре дошли на Земята&quot;, който поне три пъти беше по фестивали в…</p>Posted by <a href="https://www.facebook.com/kutsy.vaptsarov">Къци Вапцаров</a> on&nbsp;<a href="https://www.facebook.com/kutsy.vaptsarov/posts/10221426330199525">Saturday, December 26, 2020</a></blockquote></div>

Засега той няма намерение да си търси правата в съда, а разочарованието му е най-вече насочено към НФЦ, тъй като от там не са одобрили проекта му.

В дипломния филм на Къци участват София Бобчева, Христо Терзиев и Светослав Ганчев. Терен за снимките дава София, а продължителността е около 25 минути.

Анимацията "За душата" пък е създадена от автора на хитовите рисувани ленти "Таласъми ООД" и "Отвътре навън" – Пийт Доктър, който е и двукратен носител на "Оскар", пише "Монитор".

Филмът проследява историята на музикалния учител Джо Гарднър. Неговата голяма любов е джазът. Вместо да живее в името на своята страст обаче той се отдава на рутината. И точно когато изглежда, че Джо най-накрая ще постигне мечтата си да свири на сцена, една грешна стъпка го изпраща във фантастично място, където ще открие какво определя това, което сме – нашата същност, характер, интереси и мечти. И какво наистина означава да имаш душа и да я слушаш.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Отровното трио и Манолова подписаха за общо явяване на изборите

Председателят на гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова и Николай Хаджигенов от "Отровното трио" подписаха споразумение за общо явяване на предстоящите парламентарни избори. Целта им е сваляне на управлението на Бойко Борисов. Обявиха, че няма да регистрират партия или коалиция, а ще се явят на изборите с регистрацията на някои […]