Лавров: Целта ни не е да приключим войната на 9 май

NetNews

Руският външен министър Сергей Лавров обвини украинското ръководство, че саботира преговорите за мир, а украинската армия – че обстрелва с ракети и тероризира жителите на Донецк и Херсон, предаде БНР.

В интервю за италианската „Медиасет“ Лавров каза още, че в Украйна воюват западни офицери, без да приведе доказателство за думите си.

Русия не се стреми да сложи край на войната в Украйна до Деня на победата на 9 май, заяви още Лавров, цитиран от БГНЕС.

Той настоя, че Москва няма да бърза да приключи така наречената „специална военна операция“ навреме за годишнината, на която се отбелязва капитулацията на нацистка Германия пред съюзническите сили – включително тогавашния Съветски съюз – през 1945 г.

„Нашите военни няма изкуствено да приспособяват действията си към която и да е дата, включително към Деня на победата“, заяви Лавров в интервюто.

„Темпото на операцията в Украйна зависи преди всичко от необходимостта да се сведат до минимум всякакви рискове за цивилното население и руския военен персонал“, добави той.

„Ние ще отбележим тържествено 9 май, както винаги. Ще си спомним за тези, които паднаха за освобождението на Русия и другите републики от бившия СССР, за освобождението на Европа от нацистката чума“, каза Лавров.

Междувременно украинските власти съобщиха за най-малко 8 цивилни жертви при руски обстрел в Харков, Лиман и други източни градове.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Пребиха възпитателка в детска градина в Разлог

Възпитателка беше нападната и пребита в детска градина в Разлог. Случаят е от края на миналата седмица, когато жената твърди, че е била жестоко удряна, блъскана и скубана от баба на едно от децата, която преценила, че трябва да използва юмруците си заради това, че детето ѝ се бави и […]