Левон Хампарцумян: Средната класа изчезва и без COVID-19!

NetNews

Пандемията от COVID-19 и парите ни. Ще изчезнат ли бизнеси, ще се появят ли нови след пандемичната обстановка? Кои са секторите, които в условията на коронавирус процъфтяват?

Стабилни ли са банките у нас и какво трябва да научим във време на изолация и дистанция, за да сме способни да оцелеем след коронавируса? В деня на банкера – Левон Хампарцумян с коментар за „Неделята на NOVA”.

„Пандемията се отразява на всички аспекти на живота, на икономиката пък – финансовата сфера, с всичките видове финансови услуги, е просто инфраструктура, която обезпечава работата на реалната икономика.

Отразява се с всички негативни ефекти от типа на несигурност, на потиснати икономически сектори – разбира се някои пък процъфтяват. Така че ролята на финансовата сфера в преодоляването на кризата ще е съществена”, каза той.

Запитан кои са секторите, които процъфтяват, той отговаря: „Вижте какво се случва с акциите на Amazon и подобни на Amazon компании, например, които се занимават с онлайн доставки”.

На въпрос какво смята за появилата се теория на конспирациите, че това е измислено, за да може някои хора по света да станат много богати, средната класа да изчезне, а всички останали да сме бедни и лесно управляеми, Хампарцумян коментира: „Аз мисля, че надценяваме интелигентността и влиянието на тези хора. Изчезването на средната класа беше един феномен и без COVID-19.

Тя в последните 30-40 години разликата в доходите на хората стана значително по-голяма в развития свят. COVID-19 само ускорява процеси, които вървят така или иначе”.

„Разбира се, това е обратимо – то е циклично. То е циклично, всеки път обаче когато се обръща цикълът. Той е базиран на 4 фактора-– това са войни, революции природни бедствия и пандемии”, допълни още той.

Левон Хампарцумян коментира и взетото решение да се удължи мораториумът върху кредитите до 31.03. „Това означава, ако трябва така по-популярно да се обясни, да купим още малко време, за да дадем възможност на компаниите и на банките, които са ги финансирали, да не си стрелят в крака.

Тоест – да могат някои вноски по кредити, това е възможност, не е задължително, но тези, които не могат да плащат, още малко да не плащат, без да страда кредитният им рейтинг и без да страда капиталовата база на банките”, обясни той.

И допълни: „Без този мораториум банките би трябвало да започнат да си изяждат капитала, покривайки загубите от неплатени кредити. Това е едно динамично равновесие, което само купува време – то не решава проблема. Купува време всеки да си направи сметката като свърши това нещо как ще изплува”.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Тръмп: Изборите бяха фалшифицирани, откраднаха ми победата!

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп беше посрещнат от хиляди свои привърженици на митинг в щата Джорджия. Държавният глава посети събитието, за да подкрепи двама републикански кандидати за сенатори, които се явяват на втори тур на 5 януари. Той участва в първия си митинг след победата на демократа Джо Байдън […]