Лекари в Пазарджик спасиха бебе с пневмония и тежко недохранване

NetNews

Малко бебе от град Пещера, което постъпва в крайно тежко състояние във Второ педиатрично отделение на многопрофилната болница в Пазарджик, беше излекувано и изписано след двуседмично лечение. Детето е прието в Интензивния сектор на 27 юни, когато е само на 1 месец и 24 дни.

То е 14-тото дете на неговата майка и е неправилно хранено, информираха от лечебното заведение. При раждането си момиченцето тежало 2600 гр., а при приемането му за лечение в болницата е било с тегло от 2500 гр. Освен че е недохранено, бебето се оказва дехидратирано, с повръщане, диария, с лющеща се кожа по лицето и тялото, с двустранна инфекция на очите и гнойно възпаление, липсваща подкожна мастна тъкан, със силно понижена еластичност на кожата, интоксикирано, с учестено дишане, хрипове и немощна кашлица.

Назначените изследвания показват, че детето е с двустранна пневмония, анемия, хипопротеинемия и хипоалбуминемия, което налага неколкократно да му бъдат вливани кръвна плазма и хуман албумин.

„Приехме детето с тежко белтъчно-калорийно недохранване и още много здравословни проблеми. В лечението му беше включена антибиотична терапия, кислородотерапия, инхалации и глюкозо-солеви разтвори. Консултирахме се и с дерматолог. След двуседмичната терапия изписахме бебето с подобрение и тежащо вече 3 кг. „, съобщи началникът на отделението д-р Валентин Данчев.

Той уточни, че на фона на лечението е започнало и провеждане на хранене с адаптирано мляко с AR формула, което довежда до овладяване на гастроезофагеалния рефлукс. Такова мляко и лечебни кремове са предоставени от отделението и на семейството на двумесечното момиченце, за да продължи в домашни условия храненето, както ѝ терапията за овладяване на кожните проблеми.

За случая са уведомени Дирекция „Социално подпомагане“ – Пазарджик и отдел „Закрила на детето“. 

Източник Mediapool.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Тодор Тагарев: Трябва да изградим логистична инфраструктура за поддръжка на многонационалната бригада

Предвижда се многонационалната бойна група на наша територия да може да се усили до ниво бригада. Това все още не означава, че към момента ние ще се стремим тази бригада да бъде напълно окомплектована, а именно на наша територия да има около 5000 души, не става въпрос за това. А […]