Лена Бориславова: Не знаем за руски парични потоци в Gemcorp

NetNews

Лена Бориславова: Не знаем за руски парични потоци в Gemcorp

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„Тази компания е представена на българското правителство по време на посещение в Щатите, ако има пропуск при нас, има и при тях“. Това коментира говорителят на правителството Лена Бориславова пред bTV по повод меморандума, подписан от кабинета на Кирил Петков с корпорацията Gemcorp.

„Засега няма установени данни за руски парични потоци. Ако след допълнителната проверка, която е възложена от премиера, установи такива потоци, това правителство е последното, което ще продължи напред с тази инвестиция, но сега няма риск, защото няма подписани правно обвързващи ангажименти, има само начален етап на преговори. От вчера имаме писмо от компанията, в което тя заяви, че ще окаже пълно съдействие за тази проверка“, добави Бориславова.

Още по темата

1 апр 2022 19:16

184

30 мар 2022 11:30

38

Говорителят на правителството коментира и искането на Кремъл синьото гориво да се плаща в руска валута: „Не знам дали руското правителство е изпращало нещо до „Булгаргаз“, но позицията на България и цяла Европа е твърда: Няма да се поддадем на това изнудване и няма да нарушим договорите, които сме подписали и в които е ясно казано, че плащането не е в рубли, а в друга валута“.

Бориславова отбеляза, че се работи върху механизми, които да компенсират и парират поскъпването на природния газ: „Цените на борсата са изключително волатилни. На следващия Европейски съвет в Брюксел предстои да се обяви именно предложението за съвместно закупуване и договаряне на газа. Ще се създаде Европейски солидарен фонд, който ще подпомага националните правителства с допълнителни пари. Освен това за страни като България ще има ресурс за допълнителни количества газ за националното хранилище в Чирен“.

Източник: https://dnes.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Украинци в Бургас: Ембарго за вноса на газ от Русия

Снимка: БГНЕС В 37-ия ден от войната украинци в Бургас организираха пореден протест пред паметника на Съветската армия. Те подредиха инсталация от плакати, на които са изобразени знакови сгради на театри, концерти и жилищни сгради, облепени с доларови банкноти, предаде кореспондентът на БГНЕС. Посланието е, че парите не са по-важни […]