Линията на бедност в България ще се определя по методологията на Евростат

NetNews

Методологията, по която се определя линията на бедност в България, ще се уеднакви с използваната в изследването на Евростат „Статистика на доходите и условията на живот (SILC)”.

Това предвиждат промени в Методиката за определяне на линията на бедност в страната, които бяха одобрени от правителството. По този начин ще се унифицират използваните данни за определяне на бедността и ще се постигне сравняемост на данните в международен план, тъй като всички документи на Европейската комисия (ЕК) в областта на бедността и социалната защита се основават на данните от изследването SILC.

Определената от изследването линия на бедност се използва и във всички национални стратегически и нормативни документи. Промяната ще доведе до използването на единен показател както за определяне на линията на бедност за страната, така и за всички национални политики в социалната област и документи на ЕК, свързани с бедността и социалното включване.

По този начин ще се постигне по-добра свързаност между политиките за правата на хората с увреждания, социалното подпомагане, минималната работна заплата, социалното включване и други.

С изменението на методиката се дава възможност при взимане на решения в условията на извънредност, когато статистическите или прогнозните данни са повлияни от неикономически структурни трансформации, линията на бедност да се определи в съответствие с конкретните годишни процеси и възможностите на бюджета.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Зодиите, които никога не прощават

Има хора, които не могат да „преглътнат“ обидата и никога няма да простят предателството. Най-често те са представители от следните трите знака на зодиака: Телец, Близнаци и Водолей, пише iwoman.bg. Ако сред вашите приятели и познати има представители на тези зодии, препоръчваме ви да не влизате в конфликт с тях […]