Липсата на държавен бюджет 2023 се отразява много тежко на финансите на общините

NetNews

Ще започне вече трета година, откакто общините работят в политическа нестабилност. Законодателството в сферата на публичните финанси не е подготвено за такива периоди. Това заяви пред БНР Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

Няма хипотези как да се справят държавата и общините с публичните финанси, ако няма държавен бюджет, посочи тя и напомни, че за втора поредна година сме в хипотезата на удължителен бюджет. Теоретично не би следвало да има прекъсване и недостиг на финансиране в първите месеци, ако този удължителен закон бъде приет до Нова година, уточни Силвия Георгиева.

„Ако не, както ние, така и цялата държава ще работим в хипотеза без никаква законодателна рамка за разходване на публичните средства.“

Че няма приет държавен бюджет и до края на годината не се очертава да има такъв за 2023 г., се отразява много тежко на финансите на общините, смята Силвия Георгиева. По думите ѝ общинските бюджети са като скачени съдове с държавния.

„При тази политическа картина и този продължителен период на опити за структуриране на централно правителство очевидно няма да доведе до скорошно приемане на държавен бюджет“, изрази опасенията на общините тя и припомни, че 2023 година е и изборна за местните власти.

Общините влизат в 2023 г. без прогнози, без ясна рамка какви ресурси могат да се планират както за капиталовите програми, така и за финансирането на делегираните от държавата дейности, подчерта изпълнителният директор на НСОРБ.

„Разчитаме, че този удължителен закон ще ни даде и възможност да разходваме средства по европейските проекти. През 2023 приключваме всички проекти по стария програмен период. Има опасност да блокираме европейските проекти.“

По отношение на социалните програми на общините картината е в известна степен по-подредена, отчете Георгиева.

Проектите са подготвени, договорите са сключени, няма прекъсване по тези услуги, увери тя.

Българското законодателство съдържа много сериозни рестрикции за публичните органи, които искат да постигнат енергийна автономност извън настоящите доставчици, отбеляза още Силвия Георгиева.

По думите ѝ стои задачата да бъдат убедени централната власт и депутатите да променят законодателството, така че общините да могат да произвеждат енергия, за да станат независими и да не се молят за компенсации.

ВиК отрасълът е структуроопределящ за качеството на живот и не бива държавата да провежда обществено обсъждане на този изключително важен закон само в рамките на 14 дни, отправи критики Георгиева. По думите ѝ принудително се окрупняват общинските водни дружества, а такова задължение от Брюксел няма.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Андреа Бочели запали светлините на "Емпайър Стейт Билдинг" в чест на последния проект нa фондация му

По време на коледното си турне в САЩ Андреа Бочели освети с цветовете на своята фондация символичния паметник на Ню Йорк „Емпайър Стейт Билдинг“. Неговият проект създава хорове с деца в неравностойно положение, пише NOVA. „В Ню Йорк вече съм си у дома, защото живея в града от много години. […]