Литва удължи извънредното положение

NetNews

Литва удължи извънредното положение в областите по границата с Русия и Беларус, след като днес парламентът одобри решение на правителството в тази насока, съобщи ДПА.

Специалните мерки се прилагат както в пограничните райони, така и на други места, на които има гранично-пропускателен контрол, като летища и железопътни гари. Това позволява на властите да спират и претърсват превозни средства и хора в граничната зона. Защитата на стратегически обекти и инфраструктура също ще бъде подсилена. Литва граничи с руския ексклав Калининград, който има излаз на Балтийско море, както и със съюзника на Москва Беларус.

Вилнюс смята войната на Русия в Украйна за пряка заплаха за своята сигурност. „Предлагаме да удължим ситуацията, защото нищо не се е променило, а и нищо не се е подобрило. Тя само се е влошила“, заяви в парламента министър-председателката на Литва Ингрида Шимоните. Според нея в Беларус са се появили допълнителни руски войски. „Със сигурност няма основание да се твърди, че ситуацията със сигурността се е подобрила по някакъв начин“, добави Шимоните.

Извънредното положение, което вече бе двукратно удължавано, бе наложено веднага след началото на руската инвазия в Украйна. След като първоначално то бе въведено в цялата страна, при последното удължаване през септември то бе ограничено до пограничните райони и пунктовете за граничен контрол. През ноември 2021 г. ,преди налагането на специалните мерки в цялата страна, Литва вече бе обявила извънредно положение в пограничния район с Беларус. Решението за това бе взето, тъй като хиляди мигранти правеха по това време опити да преминат външната граница на Европейския съюз от авторитарната бивша съветска република.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Историята сочи, че само бъдещият световен шампион може да победи Аржентина и Бразилия в една година

Хърватия е изправена пред поличбата да стигне до световната титла в Катар, ако успее да отстрани и Аржентина, след като прати Бразилия преждевременно у дома по-рано в надпреварата. Статистиката сочи, че единствено Германия през 2014 г. е успявала да се справи срещу двата най-успешни южноамерикански тима в една и съща […]