Лихвите растат, но интересът към ипотеките също

NetNews

През юни на текущата година в Чехия банките са отпуснали ипотечни заеми на обща стойност 1.73 млрд. EUR. Кандидатурите за отпускане на заем за покупка на дом през същия месец са били 14 069 броя, което е с 1085 повече спрямо месец май.

Средният лихвен процент по този вид заем в Чехия през юни е 2.13%. За сравнение през януари 2021 г. той беше 1.94% по данни на Fincentrum Hypoindex. Независимо, че банките повишават лихвените проценти, купувачите продължават да искат кредити.

Юни 2021 г. се оказа третият най-силен месец по отношение на отпускането на ипотечни заеми откакто Fincentrum Hypoindex води статистика. На първо място е март 2021 г., когато са сключени 14 401 договорни ипотеки на обща стойност 1.74 млрд. EUR, а на второ място – ноември 2016 г., когато ипотечни заеми са взели 14 386 души.

Средната сума на жилищния кредит през месец май отчита лек спад и възлиза на 122 966 EUR. За последните 12 месеца този показател се е увеличил средно с 15 560 EUR.

Анализатори прогнозират, че броят и сумата на отпуснатите ипотечни заеми ще продължава да расте. Основната причина за това е, че цените на имотите ще продължат да се повишават. Една от причините за това е строителният отрасъл. В резултат на пандемията цените на строителните материали буквално „излетяха“.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Китай тества технология за контролирано спускане на ракетни сегменти

Китай тества система, която може да контролира приземяването на падащи ракетни сегменти, заявиха от Китайската академия за ракетни технологии, съобщи радио „Китай“. От там добавиха, че тестът е бил извършен след изстрелването на ракетата „Чанджън-2С“ в понеделник. Той е имал за цел да разреши проблема със структурното разпадане на ракетните […]