Лукойл купува бензиностанциите и завода на Shell в Русия

NetNews

Руският гигант Лукойл обяви днес, че е подписал споразумение за придобиване на 100% дял в Shell Oil LLC, която се занимава с продажба на дребно на петролни продукти и производство на смазочни материали в Русия.

Активите на компанията включват 411 бензиностанции, разположени предимно в Централния и Северозападния федерален окръг на Руската федерация, както и завод за производство на смазочни материали в Тверска област.

Сделката ще бъде завършена след получаване на одобрението на Федералната антимонополна служба. Според споразумението повече от 350 служители на Shell Oil LLC ще поддържат трудови отношения с новия собственик, каза представител на Shell.

По-рано Shell Oil заяви, че компанията временно ще спре работата на мрежата си от бензиностанции в Русия и завода в Торжок, за да гарантира по-нататъшната продажба на компанията на нов собственик.

На 28 февруари, във връзка с войната в Украйна, Shell обяви оттеглянето си от всички съвместни проекти с Руската федерация, включително Северен поток 2 и проекта за втечнен природен газ Сахалин 2 (27,5% от акциите).

А на 8 март обяви намерението си да започва поетапен отказ от руски петролни продукти и природен газ. Компанията спря да купува руски суров петрол на спот пазара и не поднови дългосрочни петролни договори с руски доставчици, съобщава ТАСС.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Маркиньос: ЦСКА вдига Купата!

Бившата звезда на ЦСКА Маркиньос е сред играчите, вдигали с екипа на „червените“ последната шампионска титла. При това в рекорден сезон, когато отборът не загуби нито един мач в първенството и Купата на УЕФА. С ЦСКА бразилецът спечели и два пъти Суперкупата на България. Той е сред чужденците с най-много […]