Ето защо леките жени са наричани „шафрантии“

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Да поговорим за една доста интересна думичка, която едва ли има българин, който да не я е чувал, предлага jenata.blitz.bg. Тя често се използва както от жени за жени, така и от мъжете по адрес на дамите. Става въпрос за… думата шафрантия!

Та… откъде идва думата шафрантия? От шафран. Но кой шафран точно? Ето, това е интересното. Една от теориите е, че думата шафрантия дължим индиректно на Михай Шафран – унгарски емигрант от епохата преди Освобождението, който бяга след унгарската революция от 1848-1849 година и се заселва в Шумен. Той свирел на цигулка и флейта. И през 1881 основал първия български оркестър, съставен от учители, занаятчии и търговци.

Според една от теориите Михай Шафран бил поставил в Шумен театрална постановка, в която участвали за първи път жени, понеже преди това всички роли в театъра се изпълнявали от мъже. Това възмутило шуменската общественост и жените с непристойно поведение били наречени шафрантии. Да ни прощавате, но това е сериозна глупост, въпреки цялото ни уважение към Шумен и неговите потомци.

Първо, Михай Шафран е бил музикален новатор. И да се свърже името му с жени в театъра е нелепо. Значи, няма да се свързва с музиката, в която е пионер, няма да се върже с това, че променя културния живот на Шумен, а после и на Одрин, а ще се свърже с нещо толкова елементарно. Би трябвало шафрановците да са музикантите, неговите последователи.

Пък и жени по театралните сцени има от 1700 година. И това отдавана не е минавало за непристойно, нито в Европа, нито в Русия. Ето как шуменската общественост, която се интересувала от театър, едва ли имала лошо мнение, дори наистина на сцената да са се качили жени актриси. Така че тази теория малко куца.

Втората теория е свързана с името на някой си мосю Шафран, който имал кабаре в София, в края на по-миналия век, и работещите там момичета имали леко поведение. Софиянци наричали леките жени шафрантии.

Малко по-солидна теория. Французин с кабаре, връзва се. Кой точно е този господин Шафран. Данни за него няма. Той е градска легенда, която интернет преповтаря, като историческа истина. Как му е първото име, къде се е намирало кабарето му, има ли запазени плакати? Обаче има нещо много по-важно.

Шафранът е подправка, която се добива от шафрановите минзухари, но също така е и оцветител. Знаете това. Оцветява в жълто. Дори един от жълтите нюанси носи името шафран.

От 1400-та година в Европа редица страни приемат закон, според който проститутките трябва да носят опознавателен белег. Той не се спазва повсеместно, но във Виена, Севиля, Венеция и по повечето средиземноморски европейски пристанища проститутките носят такъв белег. И той е кърпа или шал в жълт цвят. Жълтият шал е бил белег на проститутката. Сега познайте с какво се оцветявал този жълт шал. С шафран. Шафрановата боя е означавала платена любов.

Така че въпросният мосю Шафран и неговите леки момичета, ако изобщо са съществували, е бил най-обикновен сводник, който вероятно е получил прякора си от шафрановия шал, а не той да го е кръстил. Ето как шафрантията, тоест пристанищната проститутка е жената с жълтия шал. Оттам всяка лековата дама се нарича така, дори да не е професионалистка.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

1 919 новозаразени в събота, починаха още 69

Вчeрa бяхa рeгиcтрирaни 1 919 нови cлучaя нa кoрoнaвируc oт направените oбщo 10 648 теста. Cпoрeд Eдинния инфoрмaциoнeн пoртaл тoвa прaви с 2 094 случая по-малко от предния ден. 7 748 oт тecтoвeтe ca пo мeтoдa PСR и oт тях 1 269 ca пoлoжитeлни. В cъщoтo врeмe ca нaпрaвeни 2 […]