Как да предотвратите появата на злокачествен тумор в черния дроб

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Учени съобщиха как да се предотврати появата на злокачествен тумор в черния дроб. Те публикуваха статия с резултатите от изследването си в Journal of Hepatology, пише zdrave.to.

Експертите проведоха експеримент и установиха по какъв начин може да се избегне появата на хепатоцелуларен карцином. Това е злокачествен тумор, който се счита за един от най-често срещаните видове рак.

За да тестват теорията си, учените проведоха експеримент върху мишки със затлъстяване и диабет. Животните са получавали ниски дози вещество, причиняващо рак. Гризачите са били разделени на две групи.

На първата група мишки е даден достъп до колело, в което те са минавали 40 километра всеки ден. Учените са открили, че физическата активност е повлияла на съединенията в организма.

Повечето гризачи, които спортували, са избегнали образуването на злокачествен тумор.

В същото време р53 се активира при гризачи, който е регулатор на p27 гена, инхибитор на клетъчния цикъл. Всичко това помогнало да се предотврати развитието на злокачествен тумор.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Каракачанов: Машини могат да се купят, най-важен е човекът

"Машини могат да се купят, най-важен е човекът. ВВС загубиха един от най-добрите си пилоти", това каза пред NOVA NEWS Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО, бивш вицепремиер и бивш министър на отбраната. Той подчерта, че МИГ-29 в момента е основа на българските ВВС, а вариантите за инцидента са различни, но […]