Канабисът е отглеждан oще преди 12 хиляди години в Китай

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Учени твърдят на базата на анализ на генома на растения от целия свят, че хората са култивирали канабис преди близо 12 000 години на територията на Китай, съобщи АФП.

Геномната история на отглеждането на канабиса не е изследвана достатъчно спрямо другите селскостопански култури до голяма степен заради легалните ограничения, пишат учените в сп. "Сайънс адвансис", предава БТА.

Учените са анализирали 110 генома – целия спектър на канабиса, от дивите растения през селектираните, за да бъдат култивирани, в исторически план, до съвременните хибриди, използвани за коноп и дрога. Те твърдят, че са установили "епохата и произхода на доместицирането му, схемите на дивергенция след това и настоящото генетично разнообразие".

Геномното датиране предполага, че първите домашни предшественици на видовете за коноп и дрога са се раздалечили от основния канабис преди 12 000 години. "Това означава, че канабисът вече е отглеждан през неолита", пишат учените.

Въпреки че се смята, че канабисът е опитомен в Централна Азия, новите данни насочват, че това се е случило в Източна Азия. Съществуват и такива археологически доказателства.

Канабисът се използва от хилядолетия за тъкани, както и за медицинските и психотропни свойства, които притежава.

Сегашните сортове, които се отглеждат за коноп и наркотик, са наследници на култури, селектирани преди около 4000 години.

Ръководител на изследването е Лука Фумагали от университета в Лозана. В него са участвали специалисти от Великобритания, Китай, Индия, Пакистан, Катар и Швейцария.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Председателят на организационния комитет на Токио 2020: Олимпиадата може да бъде отменена в последния момент

Председателят на организационния комитет на Токио 2020 Тоширо Муто не отписва отмяна в последния момент на Олимпийските игри в японската столица. Причината, естествено, е повишаващият се брой случаи на коронавирус през последните 24 часа – 67. "Не можем да знаем какво ще се случи с броя на положителните тестове, така […]