Не се крийте под сянката на ореха, грози ви опасност

NetNews

Сянката на ореха е една от най-привлекателните, особено в летните горещини. Тя е толкова „дебела”, че с удоволствие човек би се излегнал под клоните за една бърза дрямка. Не го правете! Не се застоявайте за повече от няколко минути под нея, още по-малко пък не заспивайте.

Според народните поверия се смята, че сянката на ореха е много опасна, тъй като самодивите през нощта правели трапезата си точно под ореха. Възрастните хора вярват, че ако стъпите на сянката или върху хорото на самодивите, ще ви сполети беда или ще се разболеете.

Знаете ли, че освен това в листата на ореха се образува едно странно вещество – юглон, което се оказва токсично за останалите растения. Когато валят обилни дъждове, това вещество се отмива от листата и попада в почвата. Именно това не позволява на растителността под короната на дървото да се развива.

В миналото обаче хората си обяснявали това по един по-различен начин. Те са вярвали, че заради самодивите и злите старци – юди нищо под дървото не иска да вирее. Всъщност орехът има връзка с мъртвите. Може би сте чували, че на Черешова задушница, например, гробовете се застилат с листа от орехи и по този начин се осигурява спокойствие за мъртвите души. Не е позволено млад човек да засади орехово дърво. Счита се, че ако стволът на дървото стане с диаметър, колкото врата на човека, то последният ще умре.

Разбира се, това са само митове и легенди, но въпреки това нашият съвет е да не преставате да ги разказвате и предавате от поколения на поколения. И все пак, не стойте твърде продължително време под сянката на ореховото дърво, защото можете лесно да настинете. В никакъв случай не я подценявайте, тя е много „дебела”, пише actualno.com.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Увеличават се осиновените кучета от приюта за безстопанствени животни в Ямбол, информират от общината

Все повече са осиновените кучета от Общинския приют за безстопанствени животни в Ямбол, а върнатите на улицата са по-малко. През 2019 година са осиновени 5 кучета, през 2020 – 17 животни, а от началото на тази година досега – 10 четириноги приятели на човека.