Плъховете изпитват съчувствие

NetNews

Нови доказателства показват, че плъховете изпитват състрадание към други плъхове и доро се опитват да и помогнат, но не и ако са извън тяхата социална група. Това сочат данни от ново изследване, публикувано в научното издание eLife.

Изследователите от университета на Тел Авив са установили, че в мозъка на плъховете се задейства определена зона, когато помагат на член на тяхната социална група. Спасяването на член на собствената им социална група, но не и на непознат, задейства центрове за мотивация и социално възнаграждение в мозъка на плъховете.

Израелското проучване е първото, което описва при плъхове мозъчна активност като тази при хората, основаваща се на социално пристрастно поведение.

"Хората, както и много други живи същества, са пристрастни, когато помагат на други членове на техните социални групи пред непознати индивиди. Това може да има негативно въздействие в общества, където различните групи трябва да си сътрудничат, за да се развиват ", казва водещият автор на проучването Инбал Бен-Ами Бартал.

Тя заедно с международен екип от учени поставят плъхове в ситуация, при която в капан са хванати животни, с които са били в една клетка и са от един вид, и такива, с които никога не са срещали. Повечето плъхове освобождават себеподобните си, с които са познати и са били заедно в клетката. Много малко оказват съдействие на непознатите.

Учените изследват мозъчната активност, свързана с това поведение, за да разберат защо плъховете проявяват пристрастност към животните, които познават. Те установяват, че се активира зоната в мозъка на плъховете, която е отговора за безпокойството. Това означава, че плъховете усещат страданието на другото животно, независимо дали го познават или не. Допълнителни мозъчни зони, свързани с търсенето на признание и положителни социални преживявания, също се активират, но само когато в беда е познат от клетката плъх. Това кара учените да смятат, че плъховете изпитват съчувствие към познати индивиди и се притичат на помощ.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

ЕК съди България за Търговския регистър

Още през юни 2017 година България трябваше да свърже Търговския регистър със системата на регистрите на държавите от ЕС (BRIS), както изисква директивата относно дружественото право. Това припомнят от министерството на правосъдието В резултат на това неизпълнение в началото юли 2020 г. Европейската комисията (ЕК) официално е информирала България за […]