Тези напитки причиняват рак при жените

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

През последните години броят на диагностицираните жени с колоректален рак се увеличава, особено при хора под 50-годишна възраст.

Изследователи и до ден днешен се опитват да разрешат загадката каква е причината за широкото разпространение на тази така тежка диагноза, предава zdrave.to.

Ново проучване на Медицинският факултет на Университет във Вашингтон установиха връзка между определени напитки, които хората консумират ежедневно и повишения риск от рак на дебелото черво при жени под 50 годни.

Резултатите показват, че прекомерната консумация на сладки напитки през юношеството (на възраст от 13 до 18 години) може да увеличи риска от заболяването.

Изследването е публикувано на 6 май в списание Gut и предоставя допълнителна подкрепа за усилията за обществено здраве, за да насърчи хората да намалят захарта.

„Колоректалният рак при младите хора е сравнително рядък, но фактът, че честотата му нараства през последните десетилетия и не е ясно защо, трябва да обърне фокуса върху него, а превенцията да стане приоритет“, казва авторът на научното изследване Ин Цао, професор по хирургия и медицина в Катедрата по обществено здраве във Вашингтонския университет.

„Поради повишената честота на рака на дебелото черво при по-младите хора, средната възраст на диагностицираните е спаднала от 72 на 66 години“, добавя той.

Жените, които пият само чаша подсладени със захар напитки седмично, имат над два пъти по-малък шанс да развият рак на дебелото черво. Изследователите изчисляват 16% увеличение на риска от развитието му.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Захариева: Радев носи отговорност за служебния кабинет, а вчера отново показа пълна безпринципност

Служебните министри ги чака много тежка работа. Хич няма да им е лесна задачата с новия Изборен Кодекс. Не завиждам на колегите във външно министерство, които трябва да чакат решенията на ЦИК за изборите в чужбина. Говоря основно за машините за гласуване. Няма нито една държава в света, в която […]