10-те най-скъпи храни в света

NetNews

По света има хора, които са склонни да платят хиляди за мечтано и уникално ястие. Най-скъпите храни задоволяват не само апетита, но и сетивата, пише каналът "Top Of The Tops" във vbox7. Те впечатляват не само с вкуса, но и с цената си.

Ето кои са едни от най-скъпите храни в света: Бял хайвер от есетра албинос Един килограм от този хайвер струва 8500 евро. Есетрата албинос е вид едра риба, която живее в Каспийско море. Цената на хайвера е толкова висока поради факта, че яйцата от есетрата албинос се набавят много рядко, когато рибите са на около 100 години.

Лосово сирене Едно от най-скъпите сирена в света е това, което е направено от млякото на лос. То се произвежда на едно единствено място и това е фермата Moose House в Швеция. Лосовото сирене има бял цвят и наподобява фета сиренето. Струва около 1000 евро за килограм и се прави в много ограничени количества. Японските стекове Уагу

Стековете Уагу са едни от най-вкусните и скъпи деликатеси в света. В Япония на чистокръвните телета Уагу се правят масажи, дава им се бира и им се пуска класическа музика. Цената на 1 кг. от този вид месо може да достигне 450 долара. Месо от Кемани Кемани е порода пилета, която се отглежда в Индонезия. Специфичното при тях е хиперпигментацията им, която прави пилето изцяло черно, включително неговото месо и органи. Породата е толкова рядка, че един брой струва около 200 долара в Индонезия. А извън страната тази цена може да достигне хиляди долари. Бял трюфел

Високата цена на тези трюфели е в резултат от изключително специфичните условия, в които те растат, събират се и се съхраняват. Имат изключителен вкус и аромат, които биха направили всяко ястие съвършено. В Европа 1 кг бели трюфели струва около 2000 евро.

Шафран Цената на тази ценна подправка може да варира от 400 до 1000 долара за килограм. Високата цена идва от факта, че шафранът расте само през седем дни в годината през есента, като се събира и обработва на ръка. Освен това, за да се събере 1 кг шафран, е необходимо да съберете 300 000 цветчета. Супа от лястовичи гнезда

Гнездата на тези птици са се превърнали в деликатес в китайската кухня, защото са направени изцяло от слюнката на лястовиците, без добавени външни материали. Цената на този деликатес е около 3000 долара за килограм. Високата цена се дължи на трудното и опасно събиране на лястовичите гнезда.

Гъбата мацутаке Този вид гъби са изключително редки, а цената им достига до 600 долара за един килограм. Мацутаке се срещат основно в Япония, но и в още няколко азиатски страни. Броят им е значително намалял поради въздействието на насекоми и дървета, които попадат в сенчестите места, в които гъбите растат. Поради невъзможност да се култивират, могат да изчезнат в бъдеще.

Кафе Копи Лувак Най-скъпото кафе в света се произвежда в Индонезия, Филипините и в Южна Индия. Цената му варира между 250 и 1200 долара за килограм. Известно е със специализирания начин, по който се обработва. Азиатската палмова цивета се храни със зрелите плодове на кафето, а това, което отделя се почиства, изсушава и продава, като изключително ценно кафе.

Иберийска шунка

Най-скъпата шунка в света се произвежда в Испания, като цената и варира около 365 евро за килограм. За свободно отглежданото иберийско прасе са обособени огромни площи за паша, като те се хранят основно с жълъди. Класификацията на иберийската шунка е изключително строга и за най-добра се смята само тази с черен етикет.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Компютрите на Apple също ще се отключват с лицево разпознаване

Една от ключовите промени при iPhone X бе премахването на бутона в долната част на дисплея, където се намираше отпечатъка за пръстов отпечатък и добавянето на Face ID, което от части да го замени. Докато слуховете за това, че следващия iPhone ще върне пръстовия отпечатък под дисплея стават все по-вероятни, […]