МАЕ с предпазлив оптимизъм за стабилността на газовите пазари

NetNews

Световните газови пазари постепенно се стабилизират, но се очаква през 2023 г. предлагането на синьото гориво да остане ограничено, а балансът да е диктуван от широк спектър на несигурност. Възможна е известна волатилност на цените, посочва се в най-новия доклад на Международната агенция по енергетиката (МАЕ) за състоянието на газовия пазар, цитиран от световните агенции в четвъртък.

Европейските и световните газови пазари претърпяха голям шок в доставките през 2022 г., когато Русия намали потоците към ЕС с 80 процента, предизвиквайки глобална енергийна криза. Меките температури, увеличаването на износа на втечнен природен газ и силният спад в търсенето на синьо гориво помогнаха за смекчаване на шока, оставяйки газохранилищата в Европа пълни на около 60 процента, отбелязва се в анализа.

„Отслабналото напрежение на пазара и сравнително доброто ниво на запълняемост на хранилищата преди лятото са причина за предпазлив оптимизъм за сигурността на доставките“, посочват експертите на МАЕ.

„Подобрената перспектива за газовите пазари през 2023 г. не е гаранция срещу бъдеща нестабилност“, предупреждават те, като се аргументират, че глобалните доставки на газ се очаква да останат ограничени тази година, „а глобалният (енергиен) баланс е обект на необичайно широк диапазон от несигурност“.

Рисковете, които включват неблагоприятни метеорологични условия, като сухо лято, по-ниска наличност на ВПГ, както и възможността за по-нататъшен спад на руските доставки за Европа, биха могли да подновят пазарното напрежение и волатилността на цените, алармира МАЕ.

В Европа потреблението на газ е спаднало с рекордните 16 процента, или 55 милиарда кубични метра, през сезон 2022/23 г.

В доклада на МАЕ пише още, че сега ЕС се нуждае само от половината от нивото на нагнетяване в газохранилищата, което бе нужно миналото лято, за да напълни капацитета им на 90 процента до началото на следващия отоплителен сезон.

Сега доставките на втечнен газ представляват две трети от вноса на газ в Европа, покривайки около една трета от търсенето му през изминалия отоплителен сезон. Европейският внос на втечнен газ се е увеличил с 25 процента, или 20 милиарда кубически метра през 2022/23 г., като САЩ са доставили над 45 процента от допълнителните количества.

МАЕ прогнозира глобалното предлагане на втечнен газ да се увеличи едва с 4 процента (или над 20 милиарда кубични метра) през 2023 г., което няма да е достатъчно, за да компенсира очакваното намаляване на доставките от Русия за Европа.

Междувременно вносът на втечнен газ в Китай, който намаля с 20 процента през 2022 г., позволявайки насочване на танкери към Европа, се възстанови през март, подкрепен от по-високото вътрешно търсене.

Очаква се пратките на ВПГ за Китай да се увеличат с 10-15 процента в сравнение с 2022 г., но все пак да останат под нивата от 2021 г., съобщават още от МАЕ.

Източник Mediapool.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Европейският шампион по вдигане на тежести Карлос Насар гостува в “Златните”

Тази седмица в новото издание на „Златните“, част от сутрешния блок „България сутрин“, гостува европейският шампион по вдигане на тежести – Карлос Насар. Той ще бъде специален гост в рубриката този петък, 5 април от 07:00 часа по Bulgaria ON AIR. Българският щангист спечели европейската титла по вдигане на тежести […]