Македонските българи: Не правете отстъпки за равноправието ни

NetNews

Аргументираната и ясна позиция на България, заявявана досега, да продължи да бъде твърдо и категорично отстоявана – за това призовават организации на македонските българи в писмо до президента Румен Радев, премиера Кирил Петков, председателя на Народното събрание Никола Минчев и партиите, представени в Народното събрание.

Още по темата

2 яну 2022 22:12

298

11 дек 2021 15:57

114

27 окт 2021 11:26

111

Македонските българи апелират да не бъдат правени никакви отстъпки по въпроса за тяхното равноправие, което според тях не може и не трябва да бъде предмет на преговори, а неговото гарантиране не може да бъде празно обещание за неопределеното бъдеще.

„Конституционната процедура за вписването на македонските българи трябва да започне сега и веднага. Българите трябва да бъдат изрично, равноправно споменати сред останалите части от народи в Конституцията на РС Македония“, се настоява в писмото.

„Ние не можем да приемем, че добавянето на българите, наред с всички останали народи и части от народи , както сега са изброени в Конституцията, може да бъде проблем за когото и да било в нашата държава. Обратното би означавало продължаване на десетилетната политика и практика на дискриминация спрямо нас. Ние не можем да допуснем, че държавите членки на ЕС не могат да разберат и подкрепят такова наше искане, защото една от основните европейски ценности е равенството на гражданите пред Конституцията и законите на страната“, пише още в писмото.

Организациите Културен център “Иван Михайлов” – Битоля, сдружение “Трибуна” – Прилеп, сдружение “Македонско-българско приятелство” – Скопие, сдружение “Коридор 8 – Скопие, сдружение “Интеракция” – Скопие, сдружение “Единство” – Кочани и политическа партия “Гражданско демократичен съюз” , заявяват също така, че „ние, македонските българи, нашите права, идентичност и история не могат да бъдат предмет  на двустранни преговори между София и Скопие. Наше право и задължение пред нашите деца е да имаме своята роля, когато се решава нашето бъдеще“.

В навечерието на 30-ата годишнина от датата, на която България първа в света призна независимата Република Македония, македонските българи се надяват политиците и обществата от двете страни на границата да намерят мъдрост, за да продължат заедно свой европейски път.
 

Източник: https://dnes.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Хванаха убиец след 20 г. издирване, бил без маска в магазин

Полицията във Варшава арестува мъж, осъден за убийство и бягащ от закона в продължение на 20 години заради това, че не е носил предпазна маска в магазин. Това стана ясно от изявление на говорителя на органите на реда, предава Франс прес. „Мъжът беше арестуван от полицията в квартал „Белани“, защото […]