Малките автошколи не могат да покрият новите изисквания

NetNews

„Не сме в толкова тежка ситуация като ресторантьорите, можем на 50 на сто да използваме залите за обучение, провеждаме обученията си“, коментира в „Преди всички“ по БНР Трендафил Маринов, председател на Българския автоинструкторски съюз.

„Наблюдава се по-голямо желание на хора на по-висока възраст да идват да се записват за кандидат шофьори, заради страха да се возят в обществения транспорт. Но ние имаме забележки към Наредбата за обучение на бъдещите шофьори – разбираме, че тя скоро ще бъде разписана, а тя не е обсъдена с бранша – а там има текстове, които няма да подпомогнат обучението, а само ще натоварят икономически бранша. Това касае семейните фирми в малките населени места, няма да могат да покрият тези условия, ще трябва да прекратят този вид дейност", каза още Маринов. Той допълни още за спорната наредба:

"Изискванията са твърде високи – трябва да има регистрация на кабинета като учебен към Службата по трудова медицина, което струва около пет хиляди лева, хората не могат да си го позволят, това ще повиши и цената на курса. В учебната документация има теми за обучение, които са безсмислени, а в същото време не е заложено обучение за новите модели автомобили и новите системи в тях – все пак има много новости, хората си купуват нови коли, а ние няма как да ги обучаваме. В Наредбата се разписват текстове, които ще облагодетелстват само определени големи фирми и школи".

Това смята още специалистът и допълни, че в документа има и добри неща, но те трябва да се обсъдят с бранша.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Спряха снимките на "Фантастични животни 3" заради заразен с новия коронавирус

Снимките на третия филм от поредицата "Фантастичните животни" бяха прекратени, след като член от снимачния екип се оказа с положителна проба за новия щам на коронавируса, съобщи BBC News. Филмът се снима в Хартфордшир, Англия. Британските власти съобщиха тази седмица за 11 заразени с южноафриканския вариант на новия коронавирус, някои […]