Мангъров каза дали трябва да се тревожим за новия вид хепатит

NetNews

Хепатит с неизяснен произход, който разболява сериозно деца, притесни здравните власти по света тази седмица. Вече са открити около 200 случая в 14 държави, като най-много те са във Великобритания. Какво трябва да знаем за новия вид хепатит и как можем да се предпазим – темата коментира по NOVA инфекционистът и педиатър доц. д-р Атанас Мангъров.

„До момента в света имаме около 180 случая на този хепатит при деца до 16 години. Те нямат други заболявания. При тях не се установяват някои от досега известните причинители на хепатит”, заяви Мангъров. „Това са случаи на хепатит, причинен от неизвестен вирус, който е силно неавтоимунен. При наблюдаваните деца около 10 на 100 са стигнали до чернодробна трансплантация, което означава, че са развили остра чернодробна недостатъчност”, посочи още той.

„Явно имаме заболяване, което за момента e с неизвестен причинител. То протича тежко, но е много рядко срещано. За момента основания за безпокойство няма”, добави Мангъров. По думите му трябва да се спазват елементарните мерки за лична хигиена.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Кличко настоява световните боксови организации за реакция срещу руските спортисти

Войната между Русия и Украйна продължава да дава сериозно отражение и върху световния спорт. Поредният опит за засилване на ограниченията идва от страна на бившия световен шампион по бокс в тежка категория – Виталий Кличко. Кметът на Киев организира петиция, с която иска да събере достатъчно подписи, с които да […]