Манолова: Безхаберието на Борисов доведе до санкциите за въздуха

NetNews

Заради три години бездействие и безхаберие на правителството на Борисов Европейската комисия налага имуществени санкции срещу България за мръсен въздух. Така българите ще плащат три пъти – веднъж за мерки за чист въздух, веднъж за лекарства заради болестите от мръсен въздух и веднъж имуществени санкции в хиляди евро на дневна база. Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ" Мая Манолова пред медиите на протест с противогази пред Министерския съвет днес.

Протестът е организиран от Манолова и активисти на „Изправи се.БГ" и е под надслов „Да отвеем фините прахови частици от властта".

В последните седмици България е „черен шампион" в света и в Европа по смъртност от COVID-19, и по замърсяване на въздуха. Едва ли Фандъкова и Борисов ще се справят с мръсния въздух, затова нашият апел е да отвеем фините прахови частици от властта, начело с Борисов и Фандъкова, допълни Манолова.

Тя припомни, че в предизборната кампания за кмет на София Йорданка Фандъкова е дала редица обещания за мерки за по-чист въздух, но нито едно не е факт.

Трябваше да се подменят 20 хил. печки, но засега има единствено 5 500 подадени заявления. Няма мерки, ориентирани към автомобилите, освен повишаване на данъците. Единственото, което се случи в София, е обществената поръчка за 8 млн. лв. за филтри – 2000 филтри по 4000 лв. единия. Това е далавера без ефект, защото филтрите спират, когато се горят дрехи и пластмаса.

Обещаха, че ще контролират нерегламентираното изгарянето на боклуци, но всеки вижда дима от къщите в гетата, посочи Манолова.

Тя подчерта, че проблемът не е само в столицата, но и в Русе, Враца, Пещера, Благоевград, кв. Тракия в Пловдив, Смолян. Във Враца, Пещера, Шумен и Девня се борят срещу инсталациите за горене на боклук, във Велико Търново, Русе, Бургас и Благоевград се борят срещу индустриални замърсители, заяви Манолова и допълни, че РИОСВ тотално неглижира проблемите с мръсния въздух и са се превърнали в слуги на МОСВ и икономически силните.

Ще настояваме и за наказателен фонд, в който общините замърсители, фирмите замърсители и държавата да плащат, че не осигуряват мерки за чист въздух. Средствата, внесени от нарушителите, да се използват за подмяна на уредите на твърдо гориво, за закупуване на мобилни станции за реално измерване на замърсяването на въздуха и закупуване на пречистватели на въздух за детските заведения, каза още тя.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Определиха дата за изборите в Германия

Държавният глава на Германия обяви датата за следващите парламентарни избори, съобщи Ди Велт. Решението беше обявено то Франк – Валтер Щайнмайер. Вотът е планиран за 26 септември. Тогава ще се избере новия състав на правителството. Очакванията са консерваторите отново да спечелят изборите. Този път ще има и нов канцлер. Ангела […]